Dyskusje - gatunki botaniczne i hybrydy określone - rozmowy

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Paphiopedilum niveum

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Paphiopedilum niveum

Nieprzeczytany post Autor: veda Data » 20-01-2011, 09:26

Witam serdecznie
Dziś odważyłam się napisać pierwszy raz na forum. Od około roku jestem tu prawie codziennym gościem. Wczoraj kupiłam maleńką sadzonkę paphiopedilum niveum i nie za bardzo wiem jak się nią opiekować. Ma dwa małe listki i wypuszcza trzeci. Szukałam informacji ale nie udało mi się nic znaleźć. Wsadziłam ją do szklanego pojemnika i obsypałam kulkami hydrożelowymi. Stoi przy oknie niedaleko grzejnika. Nie chciałabym aby się zmarnowała. Bardzo proszę o poradę.
Pozdrawiam
Ola
Załączniki
Paph. niveum.JPG
P. niveum.JPG
veda

Z nami od: 20-01-2011, 09:01
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Paphiopedilum niveum

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 20-01-2011, 10:20

http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html

Jest dokładny opis storczyka.
Z fotki wynika, że chyba ma złe podłoże, tzn. zbyt drobne i mało przepuszczalne dla wody i powietrza :?:
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: veda Data » 20-01-2011, 10:45

Bardzo dziękuję za link. Podłoże wygląda jak ziemia wymieszana z kawałkami kory.

Pozdrawiam
Ola
veda

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 20-01-2011, 10:55

Witam.
Zgadzam się z p.Krzysztofem. Podłoże jest zbyt zwięzłe.
Moim zdaniem konieczna wymiana na bardziej przepuszczalne bez ziemi.
Pozdrawiam.
Robert Kubacki
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Bożena Data » 20-01-2011, 12:43

Witam!

Veda - zgadzam się z poprzednikami, że podłoże jest co najmniej dziwne.Niezależnie czy roślina była w nim posadzona
czy też Ty przesadziłaś ją do takiej, to niestety jak najszybciej musisz podłoże wymienić.
Najlepsze byłoby z kawałków grubej kory. Jeśli masz w okolicy market LM to w nim bez problemu
kupisz gotową mieszankę, w której jest węgiel drzewny, vermiculit, skała wulkaniczna no i oczywiście kora piniowa
pod nazwą:
podłoże do storczyków epifitycznych "extra" z Orchidsklepiku - to pełna nazwa.
Tylko to jest najlepsze i bedzie odpowiednie dla sabotka - żadnych innych "wychwalanych" nie kupuj!
ewentualnie zamów właśnie w Orchidsklepiku.

Adminku - przymknij oko :shock: na "taką" reklamę :roll: dzięki :lol:

Korzenie sabotka muszą oddychać, a TO w czym obecnie rośnie, absolutnie mu tego nie gwarantuje.
Jeśli nie chcesz zmarnować roślinki to musisz zadziałać ;)
Bardzo ważna jest głębokość sadzenia. Tego twojego możesz posadzić 1,5 do 2cm głębiej niż
rośnie obecnie. To młoda rozeta więc na pewno wyrośnie w górę, a w przypadku sabotków głębokość
sadzenia jest bardzo istotna. Posadzone za płytko przestają "wytwarzać' korzenie i dużo słabiej rosną,
robią się takie wiotkie u podstawy.
Przedstawiciele tego podrodzaju ( Brachypetalum) występują w całej południowo-wschodniej Azji,
od południowych Chin do Malezji. Charakterystyczne dla tej grupy są białawo-żółtawe kwiaty w cętki i nieduża rozeta marmurkowych liści.
Paphiopedila z tej grupy są wapnolubnymi litofitami i rosną na omszałych wapiennych skałach.

Temperatury od umiarkowanych do ciepłych, należy unikać temperatur niższych niż 16stopni C. w nocy, idealna w ciągu dnia 22-26 st.
Światło rozproszone, jeśli słońce to wczesnoporanne lub póżnopopołudniowe.
Podłoże z dodatkiem wapnia (pokruszyć tabletki dolomitu na powierzchni podłoża
- zamiennie można podlewać twardą wodą)
powinno być wilgotne, ale nie mokre. Nie należy przesuszać rośliny na przysłowiowy wiór. Ma tylko lekko
przesychać. Sabotki z tej "rodziny" są wdzięczne i bezproblemowe. Mam z tej grupy dwa i regularnie u mnie kwitną
czego i Tobie Veda serdecznie życzę :)
Pozdrawiam serdecznie
Bożena Kostkiewicz
Bożena

Z nami od: 09-02-2010, 18:03
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Bożena Data » 20-01-2011, 13:02

Veda- jeszcze jedno! chyba muszę Cię zmartwić, ale wzorek na listkach Twojego nowego nabytku nie bardzo mi
pasuje na niveum. Ciekawa jestem opini innych forumowiczów...może się mylę?
U kogo kupiłaś tego storczyka - jeśli to nie tajemnica?
Wrzuć sobie do wyszukiwarki nazwę sabotka i pooglądaj jakie ma liście....
Pozdrawiam serdecznie
Bożena Kostkiewicz
Bożena

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: veda Data » 20-01-2011, 23:18

Slicznie dziekuje za odpowiedz i obszerne wskazowki. Pani Bozenko wlasnie takich informacji potrzebowalam. To moj pierwszy sabotek, w dodatku taki malutki. W poniedzialek kupie w LM nowe podloze i go przesadze. Teraz wiem jakie podloze kupic :D Sadzonke kupilam na allegro i w takim podlozu do mnie przyjechala. Sprzedajacy napisal ze jest to niveum i nawet bylo zdjecie jakie ma miec kwiaty. Jesli maluszek przetrwa to zobaczymy co z niego wyrosnie :P Jak dlugo trzeba czekac na kwiay u takiej sadzonki? Przepraszam za brak polskich trzcionek, jestem w podrozy i nie mam dostepu do innej klawiatury.

Pozdrawiam serdecznie
Ola
veda

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: darboch Data » 21-01-2011, 09:22

Z tego co poczytałem na temat paphiopedilum niveum to w miarę wymagajacy storczyk

" W ciągu całego roku średnia temperatura dnia wynosi 30-34°C, nocy 22-24°C, a różnica dobowa 7-12°C. "
"20000-35000 luksów. Rośliny wymagają umiarkowanie jasnego, przefiltrowanego lub rozproszonego światła i ochrony przez bezpośrednim słońcem. "
"Uprawiane rośliny powinny być podlewane bardzo obficie z niewielkim przesychaniem między podlewaniami od wiosny do jesieni. "
"Rośliny te są szczególnie wrażliwe na nadmiar soli w podłożu oraz na nadmiar soli w wodzie do podlewania..."
"Hodowcy stosują różne luźne, szybko przesychające podłoża, które zatrzymują część wilgoci, ale nie rozmakają."
"Przez większość roku wilgotność wynosi prawie 80%, przez okres około 1 miesiąca jesienią wzrasta do 85%, a następnie zimą spada do 65-70%."

" Podane warunki uprawy powinny być utrzymane przez cały rok"
darboch

Z nami od: 16-01-2011, 14:39
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Bożena Data » 21-01-2011, 10:18

Rozeta aby zakwitnąć musi dojrzeć. A z tym to różnie bywa. Jeśli doskonale trafisz z warunkami
uprawy, to najwcześniej w przyszłym roku. Ale może się zdarzyć, że na kwitnienie poczekasz
2,3 - 7 lat, bo i takie uparciuch się zdarzają. Najgorzej jest właśnie z takimi roślinami,
o których tylko to wiadomo, że niewiadomo co to w zasadzie jest. Po liściach wnioskuje, że jest
to najprawdopodobniej storczyk, nie potrzebujący obniżki temperatury do zakwitnięcia.
Jeśli jednak jest inaczej, czeka Cię trochę eksperymentów, czyli jeden rok "na ciepło" i jeśli nie będzie efektu
to następny z przechłodzeniem. Deseń liści bardziej mi pasuje na popularne Deperle... czas pokaże co kupiłaś.
Jedno jest pewne - storczyki uczą cierpliwości, :lol: :lol:

Dodam jeszcze, że niejednokrotnie podczas internetowych zakupów przekonasz się, że to co mówi i pokazuje na zdjęciach sprzedający
bardzo często rozmija się z prawda :cry:
Pozdrawiam serdecznie
Bożena Kostkiewicz
Bożena

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: darboch Data » 21-01-2011, 11:15

Bożena pisze:Dodam jeszcze, że niejednokrotnie podczas internetowych zakupów przekonasz się, że to co mówi i pokazuje na zdjęciach sprzedający
bardzo często rozmija się z prawda :cry:

zależy od kogo się kupuje
darboch

Z nami od: 16-01-2011, 14:39
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Bożena Data » 21-01-2011, 17:38

Darboch - jak już tak sobie piszemy nie na temat,
to nigdy żadnego storczyka nie kupiłam na allegro, moje internetowe zakupy ograniczyły się
do dwóch "pewnych i wychwalanych" źródeł, mianowicie u Manuela i J. Dziedzica. Może miałam pecha...
Oto jeden z"namacalnych" przykładów ( a jest tego więcej)- roślina od Manuela
- miało to być paphiopedilum delenati... ( fotka do wglądu w dużym powiększeniu, dla pewności :lol: )

Dlatego nikt mnie nie przekona.... obecnie kupuję tylko i wyłącznie na wystawach rośliny kwitnące, bo
wtedy w 100% wiem co mam :D
Jak znam życie Ty też kiedyś dojdziesz do podobnych wniosków :lol: :lol:

m.pearman1 700.jpg

To paphiopedilum Vanda M. Pearmen, gdy po raz pierwszy zakwitło to byłam rozczarowana, że to nie to, ale obecnie, po czasie,
nawet je wolę, bo wdzięczne i bezproblemowe. Właśnie po raz trzeci "zbiera" się do kwitnienia.
Pozdrawiam serdecznie
Bożena Kostkiewicz
Bożena

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 22-01-2011, 22:56

Bożena pisze:
Adminku - przymknij oko :shock: na "taką" reklamę :roll: dzięki :lol:

Informacji o źródłach zaopatrzenia nigdy za wiele. A namiar na sympatycznego Manuela jest również na stronie głównej, wiec tym bardziej to żadne wykroczenie.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości