logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: kwiatki zapylone i co dalej?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: kwiatki zapylone i co dalej?

Nieprzeczytany post Autor: ssyyllwwiiaa13198 Data » 31-08-2012, 12:41

Chcę rozmnożyć storczyki
Czytałam na forach o zapylaniu kwiatków na nasiona, a wiec zapyliłam swoje.
Wiem, że kwiatek się zamknie a łodyga zgrubnie, woreczek się zawiąże i będą nasiona po bardzo długim czasie i nie zawsze wyjdzie, ale jeśli już będę miała gotowe nasiona to co dalej?
Czy ktoś może mi opisać co dalej z nimi zrobić? Mam nadzieje że nie będzie to wymagało sterylności i nie bedzie to zbyt trudne (ta cała sterylność mnie przeraża)
ps
mam w domu 4 storczyki, 1 chyba Zygopetalum, 2 Phalaenopsis i 1 miniaturka
( nie mam głowy do tych nazw) jestem początkującą i z tego co tu czytam nie dbam o nie tak jak inni ( ta wilgotność, odżywki i podłoże) co prawda nie wyglądają pięknie, mają po pare kwiatków no ale są; może później gdy zgłębię tą wiedzę o storczykach pójdzie mi lepiej :)
Może mi ktoś udzielić rad co do tych nasion i jak dbać o storczyki żeby ładnie wyglądały?
ssyyllwwiiaa13198

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: kwiatki zapylone i co dalej?

Nieprzeczytany post Autor: katpio Data » 31-08-2012, 12:46

Proszę zobaczyć tutaj http://www.storczykarze.pl/forum/viewto ... f=11&t=423 (zawsze też można pochwalić się torebką nasienną na forum, może znajdzie się ktoś kto wysieje :)) Pozdrawiam
Fotografia użytkownika
katpio

Z nami od: 04-02-2012, 19:36
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Przemek Bożek Data » 01-09-2012, 18:56

Jeśli chodzi o uzyskiwanie nasion w domu z roślin hybrydowych to jest to mało prawdopodobne. Ciekaw jestem co z czym zapyliłaś... Wstaw zdjęcia jeśli masz taką możliwość?
A jeśli chodzi o poruszanie się po forum to niestety należałoby posługiwać się nazwami, bo bez tego kiepsko cokolwiek ustalić.

I jeśli myślisz nad jakimkolwiek wysiewaniem nasion to najważniejsze ze wszystkiego jest prowadzenie siewu w 100% sterylnych warunkach. Nie ma od tego odwołania, bo uzyskanie roślin metodą naturalną jest w warunkach domowych (a nawet w szklarniowych) niemożliwe, albo graniczy z cudem.

Poza tym, do zapylania powinno się wybierać rośliny silne, zdrowe i takie, które na pewno poradzą sobie z tak olbrzymim wydatkiem energetycznym, jakim jest produkcja torebki i nasion. Jeśli Twoje rośliny nie spełniają tych warunków to uzyskanie z nich nasion może skończyć się dla nich tragicznie.
Pozdrawiam,
Przemek B

MÓJ E-MAIL: prz.bozek@gmail.com
Fotografia użytkownika
Przemek Bożek

Z nami od: 16-10-2011, 13:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 01-09-2012, 20:24

Droga Sylwio,

najpierw naucz się jak nie zabijać storczyki, tak jak pokazałaś to w innym wątku. Rozmnażanie storczyków z nasion to wyższa szkoła jazdy. Storczyki to nie sałata, nie wystarczy sypnąć nasiona do ziemi. Z Twojego wpisu wynika, że na temat rozmnażania storczyków, ograniczasz się do czytania o zapylaniu, resztę ignorujesz. Wszystkie etapy rozmnażania są ważne, nie można iść na skróty.
Naucz się najpierw dbać o rośliny które masz.
Czy miniaturka to kolejny, nowy, nieodkryty gatunek storczyka?
Na przyszłość, przyłóż się treści wiadomości jakie zamieszczasz. Zaczyna się szkoła, więc jest szansa aby nad tym popracować. Po prostu nie da się czytać Twoich wpisów.
Szczerze współczuję Twoim roślinom. Może jeszcze można zmienić hobby? Oddaj komuś storczyki i zacznij zbierać muszelki.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 02-09-2012, 12:05

Titus ma jak zwykłe nie wyparzony język. Zignoruj te kąśliwości.
Ale trzeba przyznać że rację ma. Właściwą treść ubrał w brzydką formę. Ach ten Titus, że też nikt Mu nie może dla poskromienia jakiejś riposty strzelić?
Potwierdzam, w warunkach domowych nie da się wyhodować storczyka z nasion.
Ale uprawiać już tak, tylko trzeba się trochę przyłożyć.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 02-09-2012, 13:52

Muszę nie zgodzić się z moim przedmówcą. Nasz kolega z Forum ma języczek, zgoda, kąśliwy, ale by go skazywać na męczarnie polegające na moczeniu tego narządu we wrzątku :o :lol: z powodu przekazywania słusznych uwag odnośnie wątpliwej poprawności sformułowań jakie pojawiają się w wypowiedziach Gości. I tu myśl, gdyby Sylwia miała swoje konto (była zarejestrowana) można by przekazać jej w formie mniej oficjalnej wszelkie rady i podpowiedzi. :idea:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 02-09-2012, 14:52

Dobrze już, mam za swoje, obiecuje przez najbliższy miesiąc być grzeczny. Tylko błagam, żadnych gimnazjalistek chcących zapylać i wysiewać swoje phalaenopsisy...
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 02-09-2012, 16:40

Ryszard410 pisze:Muszę nie zgodzić się z moim przedmówcą.

Dobrze wiesz mój Przedmówco, :lol: jak bardzo mnie korci, żeby czasem napisać co myślę. Tylko że ja mam solidne cugle.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 03-09-2012, 21:31

titus1 pisze:Oddaj komuś storczyki i zacznij zbierać muszelki.

:lol:
A ja zbieram "kamyki"... a i storczyki mają się całkiem nieźle. ;-)

ssyyllwwiiaa13198 pisze:...z tego co tu czytam nie dbam o nie tak jak inni ( ta wilgotność, odżywki i podłoże) co prawda nie wyglądają pięknie, mają po pare kwiatków no ale są; może później gdy zgłębię tą wiedzę o storczykach pójdzie mi lepiej :)...

Bez obrazy, ale póki co raczej proszę poprzestać na zgłębianiu wiedzy, a jak już Pani zgłębi tę wiedzę... to z pewnością pójdzie Pani lepiej... niekoniecznie z wysiewaniem.
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •