logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Co z tym zrobić

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Co z tym zrobić

Nieprzeczytany post Autor: stachna01 Data » 11-09-2012, 08:40

Jako, że 1 post wypada się przywitać co też czynię - WITAM WSZYSTKICH

A w zasadzie gdzie przyciąć i jak rozsadzić by nie zniszczyć

Sorki jeżeli nie w tym dziale
Załączniki
storczyk1.jpg
Takie cudo zamiast kwiatów wyrosło
storczyk1.jpg (69.47 KiB) Przeglądane 2894 razy
storczyk2.jpg
storczyk2.jpg (45.63 KiB) Przeglądane 2894 razy
stachna01

Z nami od: 11-09-2012, 08:29
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Co z tym zrobić

Nieprzeczytany post Autor: katpio Data » 11-09-2012, 09:13

Proszę skorzystać z opcji "szukaj" i wpisać keiki - znajdzie Pan dużo materiałów.
Ostatnio edytowano 11-09-2012, 09:45 przez katpio, łącznie edytowano 1 raz
Fotografia użytkownika
katpio

Z nami od: 04-02-2012, 19:36
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: stachna01 Data » 11-09-2012, 09:33

katpio pisze:Proszę skorzystać z opcji "szukaj" i wpisać keiki - znajdzie Pani dużo materiałów.

Jestem całkowitym laikiem (facetem - który się nie zna) poza tym, że mam w 4 "marketowe" stroczyki

Czyli wiem, że nazywa się to keik

Pytanie dodatkowe: w obu przypadkach, ten na łodydze i ten na pędzie kwiatowym że tak ujmę jest to keik, czy są to te niby korzenie, a nie pąk z liśćmi

i co zrobić, gdy ten wyżej (na bocznej) nie ma wypuszczonych "korzeni", poczekać aż je puści czy już rozcinać

Gdzie znajdę jakieś storczykowe ABC
stachna01

Z nami od: 11-09-2012, 08:29
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katpio Data » 11-09-2012, 10:39

Na początku przeczytaj o uprawie Phalaenopsis viewtopic.php?f=17&t=904
a potem o oddzielaniu i sadzeniu keika http://www.storczyki.org.pl/uprawa/rozm ... index.html
Fotografia użytkownika
katpio

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 11-09-2012, 11:21

stachna01 pisze:Jestem całkowitym laikiem (facetem - który się nie zna) poza tym, że mam w 4 "marketowe"
stroczyki

Jeżeli uzyskałeś nowe przyrosty - keiki, to takim zupełnym laikiem to nie jesteś. Katpio podpowiedziała gdzie szukać informacji i bardzo dobrze. W życiu nie ma lekko i by coś wiedzieć i rozumieć trzeba czytać. ;)
Pytasz o ABC wiedzy o storczykach : sieć - Google, i książki.
Powodzenia.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 11-09-2012, 15:21

Ryszard410 pisze:Jeżeli uzyskałeś nowe przyrosty - keiki, to takim zupełnym laikiem to nie jesteś.

Cóż za bzdura :ugeek: Od kiedy wiedza czy doświadczenie powodują, że przyrastają keiki :shock: :o :shock:
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katpio Data » 11-09-2012, 15:41

Gość pisze:
Ryszard410 pisze:Jeżeli uzyskałeś nowe przyrosty - keiki, to takim zupełnym laikiem to nie jesteś.

Cóż za bzdura :ugeek: Od kiedy wiedza czy doświadczenie powodują, że przyrastają keiki :shock: :o :shock:

Pewnie bardziej chodziło o to, że keiki ładnie rosną i roślina nie jest w stanie wegetatywnym. Nie obrażajmy się o byle co :D :D :D
Fotografia użytkownika
katpio

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 12-09-2012, 06:01

Gość pisze:Cóż za bzdura :ugeek: Od kiedy wiedza czy doświadczenie powodują, że przyrastają keiki :shock: :o :shock:

Oj Gościu, czy Tobie trzeba wszystko tak łopatologicznie 'kawa na ława' .
Facet, stachna01 sam się tak określa, będąc całkowitym laikiem nie uśmiercił rośliny a uzyskał nowe egzemplarze. Panująca opinia, że storczyk - Phalaenopsis inicjuje keiki tylko w sytuacji zagrożenia - 'śmierci' według mnie jest nieuzasadniona. Jeszcze w żadnej wypowiedzi tak twierdzącej nie znalazłem merytorycznego uzasadnienia. W mojej 'praktyce' miałem przypadek, że roślinie wyrastał nowy pęd kwiatowy a na starym rosły dwa keiki. Kwitnienie było zadowalające a maluchom wydłużały się korzenie i zostały posadzone i przekazane cierpliwszym ode mnie.
Tak Gościu nie każda informacja jest od razu herezją, brednią czy też plecionym farmazonem. Za każdym zarzutem winny stać argumenty. Jeżeli przekonywujące zdejmę czapkę w ukłonie. ;)
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 12-09-2012, 09:28

Może warto przeczytać ze zrozumieniem zarówno wypowiedź Stachna01 jak i swoją, a nie zamiast tego obrażać Gościa :!: Skądinąd poziom Ryszarda410 jest bardzo niski, czego wynikiem jest atak i odwracanie kota ogonem.
Domyślam się, że post ten zostanie usunięty - cenzura działa jak za komuny :evil:
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katpio Data » 12-09-2012, 12:19

Gość pisze:Może warto przeczytać ze zrozumieniem zarówno wypowiedź Stachna01 jak i swoją, a nie zamiast tego obrażać Gościa :!: Skądinąd poziom Ryszarda410 jest bardzo niski, czego wynikiem jest atak i odwracanie kota ogonem.
Domyślam się, że post ten zostanie usunięty - cenzura działa jak za komuny :evil:

Proszę się zalogować i pisać pod swoim nickiem a nie ukrywać się i obrażać innych bo to jest dopiero "poziom" ...
Fotografia użytkownika
katpio

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 12-09-2012, 12:22

Gość pisze:Może warto przeczytać ze zrozumieniem zarówno wypowiedź Stachna01 jak i swoją, a nie zamiast tego obrażać Gościa :!: Skądinąd poziom Ryszarda410 jest bardzo niski, czego wynikiem jest atak i odwracanie kota ogonem.

Post powinien zostać usunięty ponieważ jest agresywny i anonimowy. Nie ma to nic wspólnego z komuną, raczej z tępieniem tzw. trollowania. Osobiście uważam, że wypowiedzi niezarejestrowanych użytkowników rzadko wnoszą cokolwiek do życia jakiegokolwiek forum. Chlubne wyjątki nie są warte użerania się z osobami o Pani/Pana usposobieniu.
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 12-09-2012, 16:58

No i widzisz Gościu na wysokim poziomie, kto mieczem wojuje, od miecza ginie.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 13-09-2012, 09:25

Panie Janie, taki ton i tekst :shock: wstyd :oops:
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krystian Data » 13-09-2012, 09:32

Mam wrażenie, że na tym forum panuje jakaś ogólna obsesja :o Osoby, którym wydaje się, że mają duże doświadczenie i wiedzę na temat storczyków nie przyjmują do wiadomości nie tylko jakiejkolwiek krytyki, ale nawet drobnej uwagi, na którą reagują obrażaniem się i obrażaniem osoby je wypowiadającej. Ludzie, trochę luzu i obiektywizmu bo wpadacie w paranoję :evil: :twisted:
Krystian

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Moderator B Data » 13-09-2012, 18:13

Krystian pisze:Mam wrażenie, że na tym forum panuje jakaś ogólna obsesja :o Osoby, którym wydaje się, że mają duże doświadczenie i wiedzę na temat storczyków nie przyjmują do wiadomości nie tylko jakiejkolwiek krytyki, ale nawet drobnej uwagi, na którą reagują obrażaniem się i obrażaniem osoby je wypowiadającej. Ludzie, trochę luzu i obiektywizmu bo wpadacie w paranoję :evil: :twisted:

A ja mam wrażenie, że to osoby okrywające się pod słowem Gość poczynają sobie coraz mniej elegancko, odwagi mają zatrzęsienie...szkoda tylko, że brakuje jej do podjęcia decyzji o zarejestrowaniu i pisaniu pod własnym loginem.
Uważam, że to kolejny powód do zamknięcia możliwości pisania bez rejestracji i logowania.

Moderator B
Moderator B
Moderator

Z nami od: 21-05-2012, 21:52
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 13-09-2012, 18:23

Widzisz Krystianie, gdyby na forum, aby zamieścić cokolwiek obowiązywało logowanie, nie byłoby gości udających anonimów, którzy myślą że jak napiszą gość, to z za tej zasłony już ich nie widać. Smutno mi, że przychodzą głównie po to, żeby komuś dokuczyć, przyłożyć, zamącić. Jestem chyba jedynym na tym forum, broniącym prawa niezalogowanym osobom, na zamieszczanie wiadomości. To z takiego mojego naturalnego liberalizmu. Gdybym mógł, zlikwidowałbym wszystkie płoty i inne ograniczenia. To taka ziejąca z mojego wnętrza chęć niesienia dobra dla wszystkich. Przykro mi i smutno, że czasami trzeba ten płot postawić.
Jeżeli złośliwych niby-gości sumienie nie ruszy, lub nas nie opuszczą, będzie trzeba płot postawić. :(
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 13-09-2012, 19:13

Panie Janie, jak mówi stara sieciowa zasada, nie karmić trola. Nasze próby ugrzecznienia go tylko go nakręcają.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj