logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Zaskakujące?! Co zrobić??

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Zaskakujące?! Co zrobić??

Nieprzeczytany post Autor: Mett25 Data » 13-09-2012, 13:55

Witam

Upłynęło już wiele czasu jak dołączyłem do forum. Kiedyś byłem laikiem jeżeli chodzi o storczyki, dziś można powiedzieć (czytając liczne publikację na forum) że moja wiedza jest już na prawdę spora, ale jak widać jeszcze są rzeczy które potrafią mnie zaskoczyć. I oto właśnie nie wiem co mam z tym fantem zrobić.
Zacznę od początku. Kupiłem dwa storczyki z przeceny Phalenopsis po 5 złoty. Rośliny były w dość dobrym stanie : korzenie zdrowe, liście trochę powykrzywiane i lekko pomarszczone, kwiat ogólnie przekwitnięty bez pędu. Rośliny dodatkowo miały zaczątki nowego pędu. Odratowałem już kilka roślin które kupiłem i odpukać jak na razie wszystkie odwdzięczają mi się powtórnym kwitnięciem :D, więc i te postanowiłem odratować. Dałem storczykom trochę czasu żeby się zaaklimatyzowały, a zaraz po powrocie do domu sprawdziłem system korzeniowy i odciąłem puste i zgniłem korzenie. Roślinom przez około 2 miesiące dałem spokoj. W tym czasie u roślin pojawiły się nowe liście, zostały zaatakowane wełnowcami, które pewnie przyniosłem ze sklepu a zaczątki pędów niestety stanęły w miejscu :o . W pewnym momencie w obu roślinach zaczęły rosnąc korzenie tuż nad trzecim listkiem od dołu. Gdy korzeni było już kilka postanowiłem "Odmłodzić" jedna z roślin. Uciąłem ostrym nożem storczyka tuż pod korzeniami które urosły i roślinę przeniosłem do nowego podłoża. Starą część u której znalazłem jeszcze siedlisko wełnowców :shock: , oczyściłem stożek, w miejscu ucięcia zasypałem węglem i pozostawiłem (według rady jednej osoby z forum) zostawić. Dziś po około 2 tygodniach od zabiegu podlewając rośliny i przeglądając je zauważyłem u "starej" części rośliny zaczątki nowego pędu???.

Mam kilka pytań:
Czy jest to możliwe żeby był to pęd kwiatowy (bo tak wygląda) czy raczej keik?? Jeżeli pęd to jest on w stanie urosnąć nie mając stożka?
Czy jest jeszcze możliwe żeby uśpiony pęd kwiatowy, który był kiedy roślinę kupowałem urósł??
Co zrobić z drugą rośliną, której nie odmładzałem, a dzieje się z nią to samo co z tą odmłodzoną tzn wygląda na to że też wypuszcza pęd kwiatowy. Poczekać czy odmładzać?

Z góry dziękuję za rady
Załączniki
DSC02323.JPG
"Stara część storczyka" Ucięty stożek wzrostu
DSC02319.JPG
a to wychodzi z tej rośliny po max 2 tygodniach od zabiegu "odmłodzenia rośliny"
DSC02335.JPG
Drugi storczyk przed odmłodzeniem
DSC02329.JPG
Uśpiony pęd
DSC02333.JPG
To na 99% nie jest korzeń
Mett25

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Zaskakujące?! Co zrobić??

Nieprzeczytany post Autor: werqa Data » 13-09-2012, 14:36

basal keiki. Nic narazie nie rób, niech spokojnie się rozwija
werqa

Z nami od: 15-08-2012, 15:34
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mett25 Data » 13-09-2012, 14:49

Ok Jedno mamy już wyjaśnione bo przyjrzałem się temu co wyrasta w uciętej części storczyka i będzie to basal keiki :) A co zrobić z drugą roślina? Poczekać na to co się tam rozwinie? i co z tymi uśpionymi pędami?
Mett25

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 13-09-2012, 14:54

dorzuć jeszcze kilka zdjęć tej drugiej rośliny takich dokładniejszych
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 13-09-2012, 14:56

być może to też basal keiki, a może pęd, poprostu trzeba uzbroić sie w cierpliwość, i dać im rosnąć według własnego kalendarza.
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ania000 Data » 14-09-2012, 13:50

A mi sie wydaje ze na ostatnim zdjęciu to jednak korzeń :)
Ania000

Z nami od: 14-11-2011, 14:09
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: werqa Data » 16-09-2012, 18:11

Gość=werqa i nie rozumie o co tyle hałasu.
werqa

Z nami od: 15-08-2012, 15:34
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj