Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
W tym roku przymierzyłam się do próby uprawy "śpiocha", nie powiem, po drodze było kilka stresów,, które na szczęście dzięki pomocy "śpiochowych" fachmanów udało się je pokonać , no i przyznaję, że warto było...
Tradycyjnie u mnie odrobinę nietypowo, bo Calanthe powinno zakwitnąć po zgubieniu liści, a ten proces dopiero się zaczyna, ale przecież nie będę protestować. Roślina doprowadzona do kwitnienia na parapecie! okna o wschodniej wystawie.
Przed chwilą sprawdziłam, pchałam nochal do środka i nic, nijak nie wyczuwam zapachu Nie wiem, czy jest go pozbawiony, czy ja mam niedoskonały narząd powonienia Ale za to odkryłam, że ma ostrogę, wcześniej jej nie zauważyłam. Krystaliczna biel, "mechatość" i ostroga, wybaczam ewentualny brak zapachu. A przy okazji podaję, że kwiatuszek owszem jest subtelnej urody, ale rozmiar ma całkiem słuszny, prawie 7 cm.
Nawet bez zapachu robi wrazenie A jest szansa na zdjecie calosci? Nawet jesli reszta malo efektowna? Gugiel tez same kwiatki pokazuje. Czy wiesz ile mniej wiecej sie kwiaty utrzymuja?
Aniu, jestem, przepraszam, że z drobnym poślizgiem. Już pokazuję zdjęcie całości
Cała roślina miała 3 liście , najdłuższy 25 cm, szerokość ok 5, można by rzec, kompaktowy śpioch, u mnie liście nie "wywalały" się na boki, posłusznie rosły w górę, teraz to już w ogóle bezproblemowy, zostały łyse psb, czytaj: roślina zgubiła liście, czyli typowo. Calanthe kwitnie już prawie miesiąc i nic nie wskazuje, by coś miało to przerwać. Zgodnie z poleceniem Jana roślina nie jest podlewana i zgodnie z tegoż obietnicą psb w idealnej kondycji, jakby nie zauważyły posuchy... Tak wygląda po rozwinięciu wszystkich pąków