logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: przesadzanie

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: przesadzanie

Nieprzeczytany post Autor: Kojka Data » 29-09-2012, 14:54

Witam,
od około 2 lat mam w domu storczyka, który do tej pory nie był przesadzany. Nie znam się w ogóle na uprawie tych roślin. Mniej więcej 3 tygodnie temu zrzucił kwiaty a cała łodyga uschła wiec ją obcięłam u nasady. Jakiś czas temu zauważyłam, że korzenie zaczynają wychodzić otworami na spodzie doniczki. Czy powinnam go teraz przesadzić czy może poczekać do wiosny? Skoro korzenie wystają przez otwory doniczki to w jaki sposób je wyjąć tak by ich nie uszkodzić? Czytałam, że po namoczeniu korzenie stają się bardziej elastyczne, ale jak trochę napęcznieją to może się w tych dziurach zakleszczą i stąd ten dylemat.
Czy w nowej doniczce wsadzić go centralnie czy może trochę z boku?
Przepraszam, że zadaję takie proste pytania, ale jestem w laikiem w temacie do tego stopnia, że nawet nie wiem jaką mam odmianę i czy jest on zdrowy ;)
Z góry dziękuję za pomoc :)
Obraz 088.jpg

Obraz 090.jpg

Obraz 091.jpg

Obraz 095.jpg
Kojka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: przesadzanie

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 30-09-2012, 14:00

Kojka pisze:Witam,
Jakiś czas temu zauważyłam, że korzenie zaczynają wychodzić otworami na spodzie doniczki. Czy powinnam go teraz przesadzić czy może poczekać do wiosny? Skoro korzenie wystają przez otwory doniczki to w jaki sposób je wyjąć tak by ich nie uszkodzić?
Czy w nowej doniczce wsadzić go centralnie czy może trochę z boku?
Przepraszam, że zadaję takie proste pytania, .....

Twoja roślina to hybryda rodzaju Phalaenopsis. Ze zdjęć wynika, że wytworzyła basal keiki. Stan korzeni - duże ich zagęszczenie jak i rozłożone podłoże skłaniają do przesadzenia rośliny. Jak to zrobić :?: , świetnie opisano ten proces tutaj
Dodam jeszcze, żebyś nie przejmowała się zbytnio uszkodzeniem wyglądających pod spodem korzeni. i tak część będziesz musiała wyciąć. Rany zasypiesz węglem drzewnym i będzie OK. Podlewanie rośliny zaczniesz po 10-14 dniach.
Powodzenia, kto pyta nie błądzi. ;)
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: przesadzanie

Nieprzeczytany post Autor: Kojka Data » 04-10-2012, 21:20

Serdecznie dziękuję za wszystkie informacje i rady!
Pozdrawiam:)
Kojka

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj