logo forum

Cattleya i pokrewne - Moje rośliny i moje doświadczenia

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Marta

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Marta

Nieprzeczytany post Autor: martarej Data » 10-07-2012, 17:44

Moje doświadczenia - niewielkie, ale braki nadrabiam entuzjazmem. I czytaniem.
I słuchaniem dobrych rad. I tak od trzech lat.
Moje rośliny:
Bc. Golden Mul - dorosła, zamontowana na podkładce, karlejące przyrosty(?)
L. hybryda - kupiona w OG, dorosła ale nie chce kwitnąć,
L alaori - jest u mnie od trzech lat, miała czas dorosnąć, ale nie kwitnie
C. mossiae - kupiona jako NFS, w tym roku chyba.....
Slc. Jewel Box 'Schecherezade' - dorosła, poparzona w tamtym roku, dochodzi do siebie, ale być może
Bc. Maikai - rośnie, i tyle..
Lc. Digger Gold 'Orglades Mandarin" - od pojedynczej psb, mam w tym roku nadzieję..
Potinara 'Free Spirit" - kupiona jako młoda roślina, poparzona końcem kwietnia, walczy o życie,
Iwanagara Apple Bloosom - jest ze mną od trzech lat, kwitnie regularnie pachnie konwaliowo
Slc. Tutenkamen 'Pop' - dorosła, kwitnie, w tym roku poparzona
Blc. Lucky Strike * Lc. Netrasiri Starbright - dorosła, ale nie kwitła u mnie, (kupiona ze zgniłymi korzeniami )
Blc. King of Taiwan - kupiona dorosła, kwitnie i pachnie, w tym roku poparzona i nadgryziona przez szynszyla
Blc. Chia Lin New City - dorosła, nie kwitła, nie wiem o co jej chodzi
Lc. memoria Hede Yuki "Gota" - j.w.
L purpurata*L. coerulea - j.w
B. flagellaris - j.w
Epic. Plicaboa - przyniesiona z kompostownika w centrum ogrodniczym, kwitnie regularnie
Epic Don Herman - przygarnięta dorosła roślina, zjedzona przez wciornastka, będzie żyła.
Hybrydy marketowe - pomarańczowa (zapach cytrusowy) i biało - zielonkawa (nie wywąchałam nigdy żadnego zapachu).
Pozdrawiam Marta
martarej

Z nami od: 30-12-2010, 14:58
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Marta

Nieprzeczytany post Autor: martarej Data » 10-10-2012, 20:44

Jesień za pasem, wszystkie rośliny wróciły do domu z wakacji na balkonie. Jakie lato mieliśmy, to sami wiecie. W ciągu dnia trochę za ciepło, noce wyjątkowo zimne. Żadna roślina nie ucierpiała, ale też nie ma oznak przyszłych kwitnień. No cóż, może za rok :lol:
W sierpniu cieszyłam się widokiem Epic Plicaboa i krzyżówki Zygopetalum Barbel Hahn x Acacalis cyanea.
sierpień 2012.JPG

Katlejaste nie rozpieszczają mnie w tym roku.
zygopetalumXacacalis.JPG

A teraz przegląd roślin, już na stanowiskach zimowych.
Laelia alaori
L alaori.JPG
Ładnie przyrasta, nie miałam problemów z zasychaniem korzeni. Ale kwitnąć nie będzie i już.

Bc Golden Mul
Bc Golden Mul.JPG
Po zimie martwiłam się, bo roślina straciła praktycznie wszystkie korzenie. Tegoroczne przyrosty są małe ale jest ich sześć. Jeśli upilnuje ją w czasie spoczynku to może za rok...

C intermedia Orlata Rio i Laelia purpurata
C intermedia var Orlata Rio i L purpurata.JPG
Piękna ta Orlata ... I dorastają na niej jeszcze dwa przyrosty. Tylko nic nie zapowiada kwitnienia.

Bc King of Taiwan
King of Taiwan.JPG
Biedactwo - ciężko oberwał tego roku. Zbiera się dosyć dziarsko, idzie przyrost, który być może... Wczesnoletnie psb bez pochewek.

Blc Lucky Strike x Lc Netrasiri "Starbright"
Netrasiri.JPG
To też rekonwalescent. I też wczesnoletnie psb bez pochewek.

Lc Digger Gold
Lc Digger Gold.JPG
Jest pochewka :)))

Epic Don Herman
Epic. Don Herman.JPG
Ta roślina była zeżarta przez wciornastki. Kiedy ją dostałam, to oczywiście cięłam, przesadzałam i to w najmniej odpowiednim momencie. Teraz jak nachodzi mnie ochota, aby pogrzebać przy roślinie, to wyciągam tą epicattleye i mówię do siebie " nie rusz, nie wolno". Jak na nią patrzę, to się dziwię, że przeżyła. I zakwitnie:)))

I pokazywana już Bc Maikai
Bc Maikai.JPG
Ładna, ale jeszcze mała. Nie widać śladu przyrostów jesiennych.

Zdjęcia podłej jakości, ale fotograf ze mnie marny i nie lubię wyciągać roślin po to, aby upozować je do zdjęcia. Innych zdjęć nie będzie.
Pozdrawiam Marta
martarej

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: martarej Data » 13-10-2012, 14:45

Wiem Panie Janie, już wiem. Za rok się poprawię.
Ciąg dalszy...
Moja ukochana Iwanagara Apple Bloosom - kwitnie bez problemu, nie stwarza problemów. Ot, każdej wiosny na przyroście z pochewki wyłania się kwiatostan z kilkoma pięknie pachnącymi kwiatami. Zastanawiam się tylko, dlaczego co roku mam inaczej wybarwione kwiaty? Oświetlenie? Zajmuje stałe miejsce na wschodnim oknie, nie jest doświetlana. Tak, czy inaczej moja ulubiona.
Iwanagara.JPG

Znalazłam zdjęcie z zeszłorocznego kwitnienia
SAM_0721.JPG

I sprzed dwóch lat
Zdjęcie0070.jpg

Slc Tutenkamen "Pop" - Wczesną wiosną wykształciła trzy piękne przyrosty, które zostały poparzone. Przycięłam liście z najgorszej oparzeliny i czekam na kwitnienie w styczniu. Ostatnio wykwitła z psb, bez pochewki.
Slc Tutenkamen Pop.JPG
I w tym roku pochewki nie widać, ale na dwóch psb jest osłonka, która daje mi nadzieję..
SAM_0670.JPG
Styczeń 2011

Blc Chia Lin New City - kiepsko w tym roku. Tylko jedna psb, i to dopiero teraz kończy wzrost.
Blc Chia Lin New City.JPG

I teraz moje małe szczęście - po dwóch latach oczekiwań jest zakwitła hybryda Laelia. Zakupiona w OG długo kazała na siebie czekać.
SAM_1804.JPG
Najśmieszniejsze jest to, że nadal nie wiem, jak doprowadzić ją do kwitnienia.
laelia hybryda.JPG

C. mossiae - przez chwilę miałam nadzieję, bo nowa psb rosła wyraźnie grubsza niż ubiegłoroczna. No cóż....Może za rok...
C mossiae.JPG

I kolejna laelia - Lc memoria Hade Yuki "Goto". Wykształca coraz to większe przyrosty. W tym roku trzy: wczesnowiosenny (połamany liść to wynik eksperymentalnego lotu z wysokości pierwszego piętra), letni i dojrzewa kolejna psb. Nie radzę sobie z laeliami - kto da ściągę co i kiedy robić?
Lc memoria Hade Yuki.JPG
Pozdrawiam Marta
martarej

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: martarej Data » 01-06-2013, 11:17

Witam serdecznie.
Lato tuż, tuż. Zima i wiosna były u mnie fatalne (kilka strat cennych dla mnie roślin), więc z wielką nadzieją wyczekuję słonecznych, ciepłych dni.
Nie zawiodła jak zwykle Iwanagara - tym razem siedem kwiatów na jednym pędzie (z tym, że nabrałam przekonania, że to jakaś hybryda a nie rzeczona Iwanagara).
Nie szkodzi - kwitnie, pachnie czegóż chcieć więcej?
Zakwitła Epicattleya Don Herman, Lc Cinnabar (dzięki Leokadio :D ) i Slc Jewel Box Shecherezade. Czekam jeszcze na otwarcie się dwóch kwiatów na Lc memoria Hede Yuki "Gota"
Załączniki
LC Cinnabar II.JPG
SAM_1919.JPG
Kupiona jako Slc Jewel Box. I nią nie jest - bardziej fioletowa niż czerwona.
Pozdrawiam Marta
martarej

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: martarej Data » 10-06-2013, 15:14

I jest - otwarły się kwiaty na Lc Hede Yuki.
Załączniki
Lc memoria Hede Yuki Gota.JPG
Pozdrawiam Marta
martarej

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Moje rośliny i moje doświadczenia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •