logo forum

Cattleya i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Cattleya trianae i warscewici

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Cattleya trianae i warscewici

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 22-10-2012, 22:50

O tej katlei czytałam w dziale Cattleya i pokrewne. Sama tam nie należę,bo za katlejarza się nie uważam.
Na to co tam zobaczyłam odpisuję.
W moich notatkach sprzed lat dostrzegłam zapis,że Cattleya Trianae musi przejść 2 krotny okres spoczynku.Przed i po kwitnieniu.W okresie tym wymaga suszy i chłodu 12 -14 st.Podlewanie wznawiamy,gdy z pochewki wyrastają pędy kwiatowe.Drugi okres spoczynku po kwitnieniu.Kwitnie między grudniem,a lutym.Kończy się,gdy zaczynają pojawiać się młode przyrosty.

Warscewici to zdaniem stroczykarzy najpiękniejsza Cattleya.Pąki wyrastają jeszcze w nie wykształconej pseudobulwie,na początku lata,czasem pod koniec.Okres spoczynku następuje tu po kwitnieniu.W czasie spoczynku temp. 15 st w dzień ,w nocy 12 - 13.Bardzo dużo światła,słońca,wysoka wilgotność powietrza i duuużo świeżego powietrza.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony