logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Pomocy ;((

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Pomocy ;((

Nieprzeczytany post Autor: angel Data » 08-12-2012, 14:28

Mam dwa stroczyki, nigdy nie było z nimi żadnych problemów, jeden z nich (ten pierwszy) to swego czasu po prostu sam kwiat, a drugi go gonił. A teraz nie mam pojęcia co z nimi, Nie zmieniłam im miejsca, ale zacznę od tego pierwszego.
Możliwe, że go przelałam, ale nadal daje pączki, które usychają. Stał na parapecie, możliwe, że było mu zimno, ale teraz okno obłożone watą więc zimno już mu nie wieje. Wyjęłam go z kory, żeby korę wysuszyć i potem znowu do tej suchej kory wrzuciłam. Od tygodnia nie podlewam.

Drugi, to totalna porażka, pęd uschnął, nie wiem , korzenie też nie ciekawe...

Wstawiam zdjęcia i proszę o pomoc ......

PS jestem strasznym amatorem, storczyki mam po prostu ale nie chce żeby zmarniały więc proszę tłumaczyć mi jak najjaśniej ;d
Załączniki
DSCI0135.JPG
DSCI0140.JPG
DSCI0141.JPG
DSCI0137.JPG
DSCI0144.JPG
to już ten drugi
DSCI0147.JPG
korzenie drugiego
angel

Z nami od: 08-12-2012, 14:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Pomocy ;((

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 08-12-2012, 20:41

Oba kwalifikują się do reanimacji, zgoogluj reanimacja phalaenopsisa i wyskoczy kilka metod: w keramzycie, kamieniach, mchu itp. Poczytaj, wybierz najodpowiedniejszą (najwygodniejszą i najlepiej wykonalną dla Ciebie) i walcz. Pora roku mało sprzyjająca ale rośliny nie są w stanie agonalnym i myślę, że dasz radę. Obetnij pędy kwiatowe żeby dodatkowo nie eksploatować słabiaków.
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj