Jest to szklane orchidarium robione na zamówienie za naprawdę niewielkie pieniądze.Jedynym minusen była duża odległość,myślałam,że
Wysokość 90cm , szerokość 70 cm , głębokość 60 cm.
W całym dachu i przy torowisku na szybki jest zamontowana siatka wentylacyjna, w dachu i na tylnej ścianie szklanej są dodatkowe otwory wentylacyjne.
Wewnątrz pracują dwa wentylatory XTermal 80 mm,umieszczone w różnych miejscach i jeden typu blower,czyli :Tzw "chuchacz"chłodzący strumieniem dywanowym ,ale ma na tyle mocny "dmuch",że jeśli on pracuje wyłączam pozostałe wentylatory,bo dzwonią szyby
W suficie są zamontowane dwie świetlówki,które doświetlają wnętrze w zależności od potrzeby i pory roku,przeciętnie 8 godz.pozostałe światło rośliny pozyskują z otoczenia.
Na dnie warstwa keramzytu zalana wodą,która parując podnosi wilgotność,okresowo pracuje też fontanna,dzięki czemu bez problemu osiągam wilgotność wewnątrz orchidarium na poziomie 60-80%,Rośliny są dwa razy dziennie spryskiwane i przy obecnych temperaturach jest to wystarczające.
Temperatura 20-25*,z nocnym spadkiem 15-18*...
Niemal wszystkie rośliny są umieszczone na podkładkach,dobrze rosną,mają nowe liście,korzenie,z czego wnioskuję,że się zaaklimatyzowały i mam nadzieję na obfite
Jestem przekonana,że jeszcze niejedno się tutaj zmieni,zostawiłam miejsce na kilka wymarzonych roślin...
Na ten moment w Orchidarium rosną:
1.Sedirea japonica
2.Haraella odorata
3.Aerangis mooreana
4.Brassada Mivada
5.Schoenorchis fragrance
6.Bulbophyllum frosti
7.Bulbophyllum nymphopolitanum
8.Laelia purpurata werkhauseri x coerulea
9.Ascocenda spotted x orange
10.Trichopilia coccinea
11.Oerstedella centradenia
12.Baptistonia echinata
13-14.Phal. equestris
i egzemplarze żłobkowo-przedszkolne:Phal.bellina,Phal.Mini Mark,Phal. Mariae,Phal.corningiana x manii,i 3 x nieokreślone...
Rosną tutaj też wszędobylskie bluszcze i paprotki...
A, i żeby nie było,poza pudłem wszystko wykonane własnymi rączkami