Zwracam się z uprzejmą prośbą o podjęcie próby identyfikacji storczyka Phalaenopsis. Został zakupiony jako niekwitnąca Phal. bellina, jak się później okazało i to widać na zdjęciach 'belliną' na pewno nie jest Storczyk rósł w produkcyjnej, foliowej doniczce w sphagnum. Wiem, że bez oficjalnej fiszki nigdy nie będzie pewności co do nazwy, ale mimo to proszę o typy, z góry dziękuję.
Gratuluję przepięknego storczyka, wspaniały okaz, kwitnnienie jest twojego autorstwa?. Ekspertem nie jestem, ale na moje oko wygląda to na jakąs hybryde Phalaenospis violacea. Podaję link do strony na której jest coś podobnego http://www.orchidgarden.pl/sklep/detail ... ia-fs.html
serdecznie dziękuję, tak, kwitnienie jest mojego autorstwa storczyk wypuszczał jednocześnie całkowicie nowe dwa pędy kwiatowe oraz przedłużał dwa stare i długo na siebie kazał czekać, pomysł Phalaenopsis thalebanii x violacea Malaysia chyba niestety odpada, m.in. inna warżka i callus...
Z linkiem to strzeliłam, bardziej chodziło mi o to, że jest to jakaś hybryda Ph.violacea, wyście utrafili dokładnie . Przepiękny, soczyście zielone liście stanowią tło dla cyklamenowych kwiatów. No i pewnie pachnie.