Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Pięknie pachnący storczyk. Najintensywniej wyczuwalny około południa (z kilku metrów!), stopniowo słabnący aż do ledwo wyczuwalnego wieczorem. Zapach dla mnie jest wręcz uzależniający!
Załączniki
Zygopetalum James Strauss 'Scentsation'
Zygopetalum James Strauss 'Scentsation'
Zygopetalum James Strauss 'Scentsation', kupiony miał już pączki
Zygopetalum James Strauss 'Scentsation', nowy pęd rozwija się szybko
Bardzo ładna hybryda i ja jestem uzależniona od zapachów zygopetalum. Nie widać po liściach żeby miał przędziorki. Jak Ty to robisz? Dzisiaj przemywałam watką liście moich Zygopetalum mackayi pierwszy raz po zimie. Watka była aż pomarańczowego koloru tyle larw się wylęgło ! Marta
Odpukać, te gady jeszcze do moich storczyków się nie dorwały. Mam nadzieję, że tak zostanie. Wiem (z autopsji), że dobrze zwalczają je robaczki sprzedawane przez firmę Koppert jako Spidex. Jest to Dobroczynek szklarniowy (Phytoseiulus persimilis). Nie wiem, czy można dostać mniejsze ilości - ja akurat mam dostęp do niego, więc prewentywnie skorzystałam ostatnio. powodzenia w walce, Marto!
Stosowałam ale w uprawie parapetowej, w moim suchym mieszkaniu, wszystkie mają ograniczoną żywotność, a sporo kosztują. U mnie najlepiej sprawdza się zmywanie wacikiem. Marta