Które z wymienionych hybryd mają pachnące kwiaty: Clowesetum Jumbo Glory, Clowesetum Jumbo Glory Apollo, Clowesetum Jumbo Lace, Clowesetum Jumbo Polar, Cycnodes Jumbo Mickey Fi Fi, Cycnodes Jumbo Dragon. Hybrydy te można zamówić w Orchidgarden, szukałam w intern. informacji ale nic nie znalazłam. Marta
Wiele nie pachnie (m.inn. Catasetum ochraceum, większość mormodes) lub pachnie symbolicznie. Część to opowieści wędkarsko-myśliwskie. Napewno silniej pachną w warunkach wysokiej wilgotności powietrza i w dni słoneczne. W szklarniach z prawdziwego zdarzenia pachną nawet sklepowe hybrydy phalaenopsis. Marta
Sądzę, że jednak więcej pachnie niż mniej kwiatów storczyków z tych trzech rodzajów. Spowodowane jest to chyba dość krótkim czasem kwitnienia ? i wytworzenie zapachowych związków ma szybciej zwabić "zapylaczy" Tym większe jest prawdopodobieństwo pachnących hybryd międzygatunkowych, czy miedzyrodzajowych.
Idzie wiosna i mnie ,,nosi,, . Czy hybryda Clowesia Grace Dunn (z pamięci nazwę piszę i za ewentualny błąd przepraszam) potrzebuje wysokiej wilgotności powietrza? Czy wyżyje na parapecie? W lecie mam wilgotność ~50% do 80% w czasie deszczów, a w zimie 30-40%! Marta
Na pewno wyżyje, ale w zimie 40%-50% to jednak za mało. Potrzebne są klimaty kuchenno-łazienkowe lub mikroorchidarium z wilgotnym mchem na dnie. Stosunkowo wysoka wilgotność jest niezbędna do tego aby śpiące pbs nie zaczęły się marszczyć i wysychać. Oczywiście nie podlewamy podłoża. Ta hybryda tworzy łodygi kwiatowe miej więcej w połowie okresu spoczynku i dlatego jest to tak istotne
Dziękuję za informację. Nie wiedziałam że kwitnie w połowie spoczynku. Było to do przewidzenia bo zawsze jej kwiaty są fotografowane na bezlistnych psb. Myślałam że to pojedyncze odchyłki od normy albo że to jest końcówka okresu spoczynku . Marta