logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Co robić ?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Co robić ?

Nieprzeczytany post Autor: Katunia Data » 13-03-2013, 21:12

Dzień dobry. Kupiłam kwiaciarnianego phalaenopsisa i pojawił się problem. Próbowałam podłączyć się z moim problemem pod jakiś inny wątek, ale nie mogłam nic podobnego znaleźć. Korzenie ma w bardzo dobrym stanie. W tej chwili są biało srebrzyste, suche i aż proszą się o podlewanie. Liście nie mają uszkodzeń, ale od zakupu troszkę klapły choć nie zwiotczały zupełnie. Problemem jest dosyć duża rosa na ściankach doniczki od wewnątrz, która utrzymuje się cały czas. Gdy zaświeci na niego słońce, rosa mocno powiększa się. Rozumiem, że w środku znajduje się jeszcze wilgoć. Czy go podlać, czy go jeszcze podsuszyć? W tej chwili bardzo ładnie kwitnie. Proszę o porady.
Katunia

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Co robić ?

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 15-03-2013, 14:38

Katunia pisze:Dzień dobry. Kupiłam kwiaciarnianego phalaenopsisa i pojawił się problem. Próbowałam podłączyć się z moim problemem pod jakiś inny wątek, ale nie mogłam nic podobnego znaleźć. Korzenie ma w bardzo dobrym stanie. W tej chwili są biało srebrzyste, suche i aż proszą się o podlewanie. Liście nie mają uszkodzeń, ale od zakupu troszkę klapły choć nie zwiotczały zupełnie. Problemem jest dosyć duża rosa na ściankach doniczki od wewnątrz, która utrzymuje się cały czas. Gdy zaświeci na niego słońce, rosa mocno powiększa się. Rozumiem, że w środku znajduje się jeszcze wilgoć. Czy go podlać, czy go jeszcze podsuszyć? W tej chwili bardzo ładnie kwitnie. Proszę o porady.

Rosa powiększa się na słońcu, ponieważ słońce podgrzewa podłoże i temperatura w środku rośnie. Podłoże paruje więc wilgotność w doniczce jest w miarę wysoka, natomiast ścianki doniczki mają temperaturę zbliżoną do otoczenia (czyli znacznie niższą niż podgrzane podłoże i powietrze w doniczce). Dlatego następuje na ściankach skraplanie pary wodnej (zapewne z zacienionej strony). Wcale nie oznacza to, że podłoże jest mocno wilgotne. Właściwie skoro korzenie są srebrne a liście "klapły", to jasnym jest że, tej wilgoci jest bardzo mało...
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 15-03-2013, 15:04

KarolW pisze:
Katunia pisze:Czy go podlać, czy go jeszcze podsuszyć?

Właściwie skoro korzenie są srebrne a liście "klapły", to jasnym jest że, tej wilgoci jest bardzo mało...

Myślę, że p.Karol dokładnie wyjaśnił skąd bierze się rosa w doniczce.
Od siebie dodam... podlać!
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 15-03-2013, 19:49

A ja od siebie dodam do przedmówców żeby zajrzeć do doniczki czy przypadkiem producent nie napchał tam jakiejś gąbki czy innego świństwa, które trzyma wilgoć w nieskończoność ;) ; a przy okazji można będzie ocenić stan korzeni i wymienić podłoże jeśli wystąpi taka konieczność. Powodzenia
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Katunia Data » 17-03-2013, 16:04

Dziękuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi. Cieszę się, że są tu osoby, które są chętne pomóc. Opieka nad tymi storczykami jest bardzo prosta, ale i tu mogą znaleźć się jakieś niejasności.
Katunia

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET