Dyskusje - gatunki botaniczne i hybrydy określone - rozmowy

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: uszkodzony młody przyrost - jakie macie doswiadczenia?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: uszkodzony młody przyrost - jakie macie doswiadczenia?

Nieprzeczytany post Autor: Anna Zarębska Data » 01-04-2013, 09:51

Witajcie,
potrzebuję przekonsultować kwestię cycnochesa, który wypuścił młody przyrost (około 1,5 cm) jak należy, zaczął być podlewany, po czym młody przyrost niestety został ułamany (najpewniej gdzieś w transporcie - tak przypuszczam). Zaprzestałam więc podlewanie, postawiłam w jasnym miejscu i czekam - może pojawi sie drugi młody przyrost. A może macie jakieś sprawdzone patenty w takich przypadkach? Bo nie chciałabym rozregulować rośliny. Ale też szkoda mi tracić cały sezon bez kwitnienia.
Pan Krzysztof pisał wcześniej o lekkim oddzielaniu pseudobulwy od starej, czym inicjuje pojawianie się nowych przyrostów?
Pozdrawiam - Anna Zarębska
Anna Zarębska

Z nami od: 15-03-2013, 17:15
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: uszkodzony młody przyrost - jakie macie doswiadczenia?

Nieprzeczytany post Autor: Przemek Bożek Data » 01-04-2013, 10:59

U mnie w zeszłym roku zalany został ponad 30cm przyrost. Zgnił i musiałem zrobić "amputację" resztek, które zasmarowałem węglem drzewnym startym. Dopiero po miesiącu pojawił się nowy przyrost, rósł sukcesywnie do jesieni, potem bardzo mocno się ukorzeniał przez w zasadzie całą zimę i NIE zrzucił do dziś liści, a wypuszcza o czasie tegoroczny przyrost. Sugeruję zasmarować złamanie węglem i czekać. Możesz lekko zraszać roślinę moim zdaniem ale to wszystko. Nowy przyrost powinien pojawić niebawem. Ale myślę, że w tym sezonie może być kiepsko z kwitnieniem ;)
Pozdrawiam,
Przemek B

MÓJ E-MAIL: prz.bozek@gmail.com
Fotografia użytkownika
Przemek Bożek

Z nami od: 16-10-2011, 13:11
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: uszkodzony młody przyrost - jakie macie doswiadczenia?

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 01-04-2013, 12:24

Nie ma dramatu, tak jak pisze Przemek należy postąpić, aby nie pojawiła się infekcja. Pbs nie zraszamy, tylko delikatnie podłoże wokół. Koniecznie potrzebna wysoka temperatura ok. 25C, wyższa wilgotność powietrza również jest wskazana.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •