Dyskusje - gatunki botaniczne i hybrydy określone - rozmowy

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Rozmnożyłam Cycnodes Jumbo Puff Taiyoung

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Rozmnożyłam Cycnodes Jumbo Puff Taiyoung

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 20-04-2013, 14:13

No może prawie rozmnożyłam....ale jestem na dobrej drodze. Na ostatniej wystawie w BUWie nabyłam dorosłą , wielką roślinę z trzema dorodnymi pseudobulwami. Przesadziłam go do nowego podłoża- rośnie jak oszalały. W czasie operacji przesadzania odłamałam najstarszą i najmniejszą pseudobulwę. Szkoda mi było wyrzucić ten odłamany kawałek więc zrobiłam mu szklarenkę z pojemnika po żelkach (trzymanego w "magazynie" od roku na taką właśnie okazję) mech- w ramach oszczędności - i trochę małej wiary w powodzenie- wykorzystałam ten, w którym rósł "sklepowo" cycnodes w momencie zakupu.
Wczoraj odkryłam, że kluje się maleńka roślinka :lol:
DSCN3255.JPG

Mam nadzieję, że dam radę go utrzymać i doczekam się nowej dorodnej rośliny. Poradźcie co dalej. Leży na tym wilgotnym mchu, na południowym parapecie, codziennie zdejmuję pokrywkę i wietrzę. Czy mogę coś jeszcze zrobić żeby wspomóc mojego malucha.
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Rozmnożyłam Cycnodes Jumbo Puff Taiyoung

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 20-04-2013, 14:59

Trzeba go "postawić do pionu". Mech jest jak najbardziej ok., należy delikatnie zraszać od czasu do czasu wodą uzdatnioną lub deszczówką z dodatkiem nawozu o dużej zawartości azotu. Ciepło, powyżej 25C, wilgotno + nawóz, słoneczko i będzie rósł jak na drożdżach :!: ;)
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 05-05-2013, 06:19

Idąc za radą spionizowałam roślinkę (na ile pojemnik pozwolił). Teraz jestem "w blokach" w kwestii posadzenia do doniczki. Czy to już- ale maluch straci tak wysoką wilgotność, czy jeszcze wytrzymać dopóki mieści się w pojemniku i nadal ochoczo rośnie wypuszczając korzenie.
DSCN3278.JPG
DSCN3282.JPG

Mogłabym go jeszcze posadzić i na jakiś czas wsadzić do akwarium z innymi przedszkolakami. Może kolejna podpowiedź?
gggoska

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 05-05-2013, 07:15

Lepiej przesadzić go gdy ma jeszcze dość krótkie korzenie. Na powierzchni podłoża w doniczce radzę położyć mech, dla zwiększenia wilgotności i wolniejszego przesychania. Radzę na tym etapie spryskiwać podłoże wodą z dodatkiem nawozu z dużym udziałem w azotu ! (ja stosuję Petersa 30-10-10) i koniecznie ciepełko +25C !
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 05-05-2013, 08:58

Posadzony, obłożony mchem a z nawozów z przewagą azotu do dyspozycji mam aktualnie Petersa (Grow Mix 21-7-21) albo Biopon (6-4-5). Tego 30-10-10 nie bardzo można kupić w małych porcjach albo źle szukam :(
gggoska

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 05-05-2013, 09:55

Mozna spróbować dodać do nawozu o zwrównoważonym składzie odpowiednią ilość, np. saletry amonowej, czyli azotanu amonu. Można go kupić w stosunkowo małych opakowaniach w sklepach ogrodniczych.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 05-05-2013, 10:20

Otrzymałem kiedyś przepis jak to zrobić, co z czym i w jakich proporcjach pomieszać :D -
Gdy...
Masz nawóz o formule 25-10-25 (%), czyli w 100 gramach nawozu znajduje się 25 gram azotu (jako azot ogólny).
Jeżeli chcemy zwiększyć udział procentowy azotu z zastosowaniem saletry amonowej (azotan amonu) do 40% to musimy dodać do 100 gramów nawozu 43 gramy saletry amonowej. Najlepiej jednak nie mieszać tylko zrobić oddzielne roztowy i dopiero przy nawożeniu je łączyć.
Proponuję zrobić roztwór 10% nawozu i saletry. Do nawożenia pobieramy 2 - 2,5 cm3 nawozu i 1 cm3 roztwrou saletry do 1 litra wody

Działa, Krzysztofie. :!: :)
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 05-05-2013, 10:49

Zgadzam się z Tobą Ryszardzie, z tym że nawozy mamy o różnym składzie, a te z przewagą azotu, zawierają 2-3 krtonie więcej w stosunku do fosofru i potasu. Przeliczyć to nie problem, a jeżeli powstanie to oczywiście pomogę ;) . Z nie mieszaniem też jest dobry sposób, chyba lepiej dodawać dodatkowy azot w momencie nawożenia.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 05-05-2013, 14:42

Bywają i takie sytuacje, kiedy pbs zaczyna od spodu zagniwać :( . Tak było i w tym przypadku, ale szybko odciąłem zainfekowaną część, zasypałem węglem drzewnym i zostawiłem "w spokoju". Nie wsadzałem od razu do mchu !, tylko wtedy gdy pojawiła się nadzieja na nową pbs. Jak widać, nowa pbs wykluła się prawie na wierzchołku i wtedy należy umieścić w pojemniku z mchem. Należy na początku bardzo delikatnie zraszać, a gdy zaczynają rosnąć korzenie należy do wody dodawać nawozu.
Załączniki
05.2013 011.JPG
ucięta pbs
05.2013 012.JPG
zaczynają rosnąć korzenie
05.2013 004.JPG
całość w mchu
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: iwka Data » 27-05-2013, 18:25

Ryszard ja miałam podobnie,musiałam odciąć jedną bulwkę,którą położyłam na podstawce z mchem ,myślałam,że juz nic z niej nie będzie a tu niespodzianka
Obraz 379.jpg
Obraz 379.jpg (30.38 KiB) Przeglądane 2428 razy

i jeszcze na wiosnę od dorosłej rośliny oddzieliłam malutką bulwkę mojego śpiocha a ta wypuściła nowy przyroscik :D
Obraz 380.jpg
Obraz 380.jpg (31.24 KiB) Przeglądane 2428 razy
Pozdrawiam Iwona
iwka

Z nami od: 15-07-2011, 07:06
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •