Obecnie już chyba za bardzo nie podróżuje, ponieważ założył rodzinę i mieszka koło Kromeryża w Czechach, ale obok domu ma 2 szklarenki wypchane po brzegi kolekcją około 1000 epifitów. Ma tam również między innymi tukany
Ze Zdenkiem można dogadać się po Angielsku, Niemiecku, Rosyjsku i w sumie również po Polsku. Przesyłka do Polski kosztuje ok 40 zł, ja akurat chciałem zobaczyć kolekcję na żywo. Ceny dla osób ze Słowiańskiej części Europy są "specjalne"
Obecnie w kolekcji storczyki ustąpiły w pewnym stopniu miejsca tzw. mrówczym lianom i małym gatunkom anturiów. Strona internetowa Zdenka jest w budowie:
http://www.epiphyticon.com/index.php?lang=en
Listę większości roślin, które Zdenek ma w danym momencie na sprzedaż (pochodzą z podziału roślin z jego kolekcji) można dostać mailem, o storczyki trzeba pytać (nie ma ich na tej liście), zresztą myślę, że wizyta u niego to przede wszystkim gratka dla osób chcących nabyć różne inne ciekawe epifity (np. do orchidarium). Część z nich, to rośliny bez nazwy gatunkowej, za to z określoną lokalizacją. Parę zdjęć: