logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Pomocy!!!!

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Pomocy!!!!

Nieprzeczytany post Autor: Ewelina Data » 02-05-2013, 00:23

Mojemu storczykowi odpadły kwiaty i łodyga całkowicie uschła,liście są bez zmian wyglądają na zdrowe. I tak już chyba od miesiąca stoi z tą suchą łodygą,podlewam go co 2 tyg. (tzn. wstawiam go do wody z odżywką by się napił) i nie wiem czy powinnam obciąć tą łodygę czy nie. Czy z niego jeszcze coś będzie? Bardzo proszę o pomoc,strasznie mi na nim zależy :cry:
Załączniki
013.JPG
Ewelina

Z nami od: 02-05-2013, 00:03
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Pomocy!!!!

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 02-05-2013, 05:56

Proszę przełamać lenistwo i poszukać w ostatnich tematach na forum. Temat martwej łodygi kwiatowej był powtarzany wielokrotnie.
A to jak zmusić phalaenopsis do kwitnienia, można poczytać w dziale Uprawa.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ewelina Data » 02-05-2013, 13:00

titus1 pisze:Proszę przełamać lenistwo i poszukać w ostatnich tematach na forum. Temat martwej łodygi kwiatowej był powtarzany wielokrotnie.

A Tobie proponuję się nie wypowiadać jeśli nie chcesz pomóc :!:
Ewelina

Z nami od: 02-05-2013, 00:03
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Melpomene Data » 02-05-2013, 13:41

Sprobuj tez zrozumieć ludzi tutaj, ponieważ bardzo często pojawiaja sie tutaj osoby, ktore nie maja zielonego pojęcia o hodowaniu tego typu kwiatów ( czego oczywiscie nikt nie ma prawa mieć Pani za złe :) Ale np jak zaczynaja się tematy , to jest informacja , w której jest wniesiona prośba o to aby najpierw sprawdzić na forum , czy ktoś nie miał podobnego problemu , lub wrecz identycznego ze swoją rośliną ... A tak sie składa , że kilka postow niżej byly osoby, ktore miały :) I jak z 3 osoby na dzien z panika umieszcza po kolei jeden pod drugim posty dotyczace praktycznie tego samego i ktos ma na to odpowiadac, to mozna sie troszke poirytowac :P Po prostu nie wszyscy maja na tyle cierpliwości :(
Spójrz tutaj na przykład ;
viewtopic.php?f=3&t=3328
Osoba niżej sie wypowiada i radzi co zrobić z owym pędem :) Przeczytaj uważnie i będziesz mieć dokładną odpowiedz na zaistnialy problem.
Ja tez jestem początkująca na forum i tez kilka osob na wstepie odeslalo mnie do czytania :) , co prawda ton osoby , ktora odpowiedziala na Twoj post , nie byl zbyt mily i zdecydowanie nie pochwalam czegos takiego, bo to zwyczajnie dziala na niekorzysc forum !
Sprobuj sie nauczyc znajdować informacje na forum po prostu :)
Uwierz , ze pierwszy krok zawsze to poczytac troche o roslinie , zeby miec jako taka podstawowa wiedze... Tutaj jest wielu bardzo doswiadczonych hodowców i generalnie tez odnosze wrażenie , ze klimat nie sprzyja poczatkujacym :) Ale jak ktos ma ambicje, to zawsze mozna sie podciągnąć, albo zostaje alternatywa innego forum :)
Melpomene

Z nami od: 20-03-2013, 09:37
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 02-05-2013, 14:31

Problem już standardowy na tym forum. Nie dziwię się Titusowi zJego odpowiedzi. Jeżeli ktoś jest uczestnikiem na forum od kilku lat to trudno żeby wciąż udzielał tych samych porad :x
Do Eweliny - nie ma takich cudów aby phalaenopsis podlewany raz na 2 tygodnie mógł utrzymać kwiaty, nie mówiąc już o wytworzeniu nowej łodygi kwiatowej. Podłoże musi być cały czas wilgotne :!:
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 02-05-2013, 16:29

Ewelino,
otrzymałaś zupełnie znośną odpowiedź, w szczególności jak na standardy Titusa 8-).
Pierwszy wątek w tym dziale zawiera prośbę o to, żeby przeczytać materiały o uprawie Phalaenopsis zanim zada się pytanie. Nie trzeba więc nawet użyć opcji wyszukiwania. Dostajesz wszystko "na tacy". Twojemu storczykowi nie wydaje się nic dolegać więc spokojnie możesz poświęcić swój czas na lekturę, szanując tym samym czas innych użytkowników forum.
Jeżeli wtedy nadal będziesz miała jakieś wątpliwości, z pewnością znajdzie się ktoś, kto sprawę rozstrzygnie.
Z pozdrowieniami, Karol
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 02-05-2013, 16:43

Ewelina pisze:A Tobie proponuję się nie wypowiadać jeśli nie chcesz pomóc :!:

Pani Ewelino.
Być może w nieco niekonwencjonalny sposób, ale jednak titus odpowiedział na Pani pytania.
Zdaję sobie sprawę, że oczekiwała Pani odpowiedzi typu "kawa na ławę", a tu mała siurpryza.
Proszę mi jednak wierzyć, że najlepiej jest trochę poszperać i poczytać, a wiele trudności rozwiąże się samych. Warto też deko poeksperymentować, bo doświadczenie jest rzeczą bezcenną... i nie dotyczy to wyłącznie uprawy storczyków.

Melpomene pisze:...generalnie tez odnosze wrażenie , ze klimat nie sprzyja poczatkujacym

Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem.
Mimo wszystko większość pytań nie pozostaje bez odpowiedzi. Czasem udzielający odpowiedzi odsyła jedynie do tematu traktującego o podobnym problemie (jw.), ale w większości przypadków są to odpowiedzi konkretne, nierzadko wyczerpujące temat. Niekoniecznie natomiast musimy zgadzać się z ich formą.
Mam nadzieję, że obie Panie znajdą tutaj wiele przydatnego im materiału i zagoszczą na dłużej.
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 02-05-2013, 17:30

Ewelina pisze:
titus1 pisze:Proszę przełamać lenistwo i poszukać w ostatnich tematach na forum. Temat martwej łodygi kwiatowej był powtarzany wielokrotnie.

A Tobie proponuję się nie wypowiadać jeśli nie chcesz pomóc :!:

Na początku chciałem pomóc, ale stwierdziłem, że niektóre porady mogą nie dotrzeć do Ciebie. Skoro zignorowałaś to co było napisane tutaj ucp.php?mode=register

Mimo wszystko życzę powodzenia w uprawie storczyków.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Aida Data » 03-05-2013, 09:58

A ja od siebie dodam, że posiadacz jednego bądź kilku storczyków uważa, że jego okaz a co za tym idzie także problem z nim związany jest wyjątkowy i chciałby uzyskać odpowiedź dotyczącą tego storczyka a nie innego :D
Aida

Z nami od: 19-03-2013, 15:22
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj