Witam. Chciałabym poruszyć temat wody którą należy podlewać storc zyki. Chciałabym się przede wszystkim zapytać o filtr do wody. Wiem że storczyki najbardziej lubią destylowaną wodę albo z filtra odwróconej osmozy. A czy do podlewania storczyków nadaje się woda z takiego zwykłego filtra na bazie węgla drzewnego ? Mój chłopak takiego filtra używa bo w bloku woda jest strasznie twarda i musze przyznać że jesli chodzi o zmiękczanie wody to filtr ten jest całkiem niezły. Tu gdzie ja mieszkam woda nie ma tyle chemii, nie jest tak twarda (mieszkam w malutkiej mieścinie za Wrocławiem). Zastanawiałam sie czy nie kupić takiego filtra specjalnie dla storczyków, bo na odwróconą somoze mnie nie stać, a żeby nabyć wode destylowaną musiałabym przejechać 35km :/ przegotowywać wody też już nie chce bo nie za wiele to daje jesli chodzi o jakosc wody. Prosiłabym żeby ktoś kto się na tym zna wypowiedział się na temat takiego zwykłego filtra z węglem drzewnym. Czy on wystarczy zeby woda dla storczyków była chociaż w miare odpowiednia ?
diabolique pisze:Czy on wystarczy zeby woda dla storczyków była chociaż w miare odpowiednia
Jeśli ma być w miarę odpowiednia, to wystarczy... przy corocznym/dwuletnim przesadzaniu roślin do świeżego podłoża. Temat filtrów dzbankowych był na forum poruszany kilkakrotnie. Proszę w wyszukiwarce wpisać słowo "Brita" i zapoznać się z treścią. Ostatecznie niestety decyzję będzie musiała podjąć Pani sama. Pozdrawiam, r.
Dwa słowa wyjaśnienia - uzdatnianie wody wodociągowej/głębinowej z zastosowaniem filtra z węglem aktywnym http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99giel_aktywny, polega na zjawisku adsorpcji, czyli zatrzymywania rozpuszczonych związków chemicznych na powierzchni węgla aktywnego, natomiast odwrócona osmoza to w zasadzie rodzaj filtracji przez membranę. W pierwszej metodzie otrzymujemy z reguły wodę uzdatnioną, ale bez 100% pewności że uzyskmy czystą wodę (jako związek chemiczny), natomiast w drugiej metodzie, efektem jest czysta woda również z możliwościa usuwania zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Efektywność oczyszczania trzeba kontrolować, ponieważ po określonym czasie działania węgiel aktywny trzeba wymieć, jak i membranę w odwróconej osmozie.
Dziękuję za odpowiedzi ogólnie wiem na czym polega działanie odwróconej osmozy a na czym uzdatnianie wody na węglu aktywnym bo to się łączy poniekąd z moimi studiami. Nie wiedziałam tylko jaką wodę są w stanie tolerować storczyki - czy wystarczy im woda uzdatniona, czy bezwzględnie potrzebują bardzo czystej. Na razie póki leje jak z cebra, raczą się deszczówką jednak w końcu mam nadzieje padać przestanie i trzeba będzie zadbać o to żeby miały dobrą wodę. W tym celu własnie chciałam zaopatrzyć sie w filtr z weglem aktywnym ale nie byłam pewna czy pod względem jakości wody będzie zadowalający.
Muszę kupić mały, prosty w obsłudze i montażu filtr odwróconej osmozy. Woda będzie służyła tylko i wyłącznie do podlewania storczyków. Jakie macie filtry i czy ,,Filtr prysznicowy srebrny,, - 62zł będzie dobry? Nakręcałabym go na wylewkę, pobierała wodę do kanistra itd. Potem bym go odkręcała i za tydzień ...Już nie mam siły nosić kanistrów z wodą. Marta