logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Paphiopedilum parishii

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Paphiopedilum parishii

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 17-06-2013, 20:00

Mam je rok i bardzo powoli przyrasta. Życia mi nie wystarczy aby obejrzeć własne kwiaty. Czy ktoś z uprawiających tę roślinę zna i potwierdzi że jest bardzo powolne? Może coś źle robię? Może długo się aklimatyzuje? Szkodników brak. O ile jestem dobrze zorientowana to paphiopedilum nie lubi wapnia. Marta
Załączniki
SAM_2398.JPG
SAM_2401.JPG
Niżej w doniczce podłoże jest grubsze. Widoczne drobnoziarniste jest tylko wierzcnią warstwą bo sądziłam że posadziłam bo zbyt płytko.
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Paphiopedilum parishii

Nieprzeczytany post Autor: graju Data » 30-06-2013, 12:43

Jak na takiej wielkości P. parishii to jak na mój gust jeszcze z 5-6 lat do pierwszego kwitnienia.
Tomek
graju

Z nami od: 20-07-2012, 13:27
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 30-06-2013, 15:38

To może zdążę coś dojrzeć :lol: . Wykąpałam bryłę korzeniową z doniczką i okazało się że woda była koloru ciemno-beżowego, co niechybnie świadczy o złym stanie korzeni. To może być powodem bardzo powolnego wzrostu. Wkrótce będzie przesadzanyw świeże podłoże. To, w którym jest, ma tylko rok ale paphiopedila lubią świeże podłoża, tak jak nie lubią przesadzania. Zobaczymy. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 30-06-2013, 18:24

Nie mogę się zgodzić, że Paphiopedilum nie lubi przesadzania. Jest ono wręcz niezbędne, bo rozety muszą być głęboko osadzone w podłożu. Z tą świeżością różnie bywa... Trzeba się po prostu uzbroić w cierpliwość, sabotki to nie sprinterzy niestety, a szkoda, bo kwiaty mają wyjątkowo atrakcyjne.

Pozdrawiam,

Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 06-07-2013, 11:42

Również jestem posiadaczką takiego Paphiopedilum - od ubiegłego roku.Już słyszałam,że kwitnie raz na 7 lat.Moje jest jakby większe,ale też rośnie w żółwim tempie.Angel Hair w tym roku jakby przyśpieszyło,a parishii zwolniło.Jednak nie widzę nic złego.Rotshildianum kwitnie raz na 7 lat,to słyszałam i czytałam.Gdyby nawet i parishii tak kwitło,to i tak zostanie ze mną.Trzeba je tylko często przesadzać.Bywa,że gdy korzenie przy rozecie są widoczne na powierzchni to sabotek przestaje rosnąć.
Poza tym od grudnia do marca włącznie ma mieć przerwę i chłodniej.W maju podlewać mało,od czerwca do października obficie i mniej w listopadzie.O dodatku wapnia nie pisze,bo to epifit.
Mój bardzo dużo pije wody.Liście ma dość grube,ale czas pokaże co z nim będzie.Na razie zaliczam go do maluchów. :) A wszystkie maluchy wolniej rosną.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 07-07-2013, 11:51

Właśnie go przesadziłam. Podłoże było niezłe, korzeni niewiele przybyło w ciągu roku ale miały zdrowe, rosnące końcówki. Nic niepokojącego nie zauważyłam. Może jest takie powolne w młodocianym wieku. Paphiopedila rygorystycznie wymagają sadzenia na odpowiedniej dla nich wysokości. Mam nadzieję że się wstrzeliłam. W razie czego zawsze można dosypać podłoża lub odsypać. Nie wiedziałam że kwitnie raz na 7 lat?!!! Ja też będę o niego dalej dbać. Im trudniejszy, tym ciekawszy. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 16-07-2013, 17:42

Nie jestem pewna,jak to jest z tym kwitnieniem,ale gdy obserwuję swoje sabotki to na ogół rozety muszą być wyrośnięte i musi zaczynać rosnąć młoda i mieć ponad 5 cm.Wtedy pojawia się osłonka kwiatowa.Raz zakwitło mi Paphiopedilum Deperle,a dopiero później wypuściło nową rozetkę.A od ubiegłego roku mam sabotka o liściach podobnych do mojego Arthura.Ma 4 pary liści.Rósł mi przepięknie zaraz po otrzymaniu.Rozeta wybujała,piękna.I nie zakwitł.Ma nową,dużą rozetę i na razie puszcza nowy liść. Z młodej rozety także.
Ciekawi mnie kiedy mój parishi wypuści nową rozetkę :|
Mam jeszcze wenshanense - kupiłam go prawie bez korzeni.W doniczce miał bagno.Jak oni sprzedają te storczyki :evil: .Potem ktoś kupi i ma problem.Od października liść mu urósł z 1cm.
Przesadziłam go do sphagnum i jest nieco lepiej.
Zawsze chciałam mieć Paphiopedilum z długimi petalami.Najbardziej to może sanderianum,ale parishi też jest ciekawe i nie wymaga tak wysokich temperatur,a wręcz przeciwnie.No i stoi na dworze.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 03-04-2014, 19:53

Przesadzane było w lecie 2013r. Po przesadzaniu nieco podrosło i znowu stanęło bo zaczęło tworzyć nową rozetę, która jakoś powoli przyrastała. Tydzień temu wykąpałam bryłę korzeniową z doniczką przez ~2 godziny i....zaczęły dwie rozety przyrastać. Liście odzyskały turgor i blask no i w ciągu tygodnia przyrósł. :!: Od tego czasu będzie miał u mnie kąpiele zapewnione co miesiąc. Swoją drogą nabrałam wątpliwości czy on tak bardzo nie lubi wapnia. Kąpałam go w mojej twardej kranówie (14* twardości nienieckiej), a jemu się spodobało. :o . Może ktoś coś wie z mądrych książek czy to paphiopedilum lubi, czy nie lubi wapnia. Woda po kąpieli była jaśniutka, czyli że korzenie są najprawdopodobniej w dobrym stanie. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 03-04-2014, 21:41

To Paphiopedilum rośnie ponoć najczęściej epifitycznie, nawet coś tam znalazłem na potwierdzenie (zdjęcie rzekomo z natury):
http://img338.imageshack.us/img338/1940/10664147.jpg
Skoro tak, to obstawiałbym, że tego wapnia potrzebuje znacznie mniej, niż jego naskalni kuzyni...?
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 03-04-2014, 22:48

Pojawiły się nowe wieści w intern. Nie lubi wapnia, natomiast od wiosny do jesieni trzeba go obficie podlewać i zasilać raz na tydzień słabym roztworem. Oczywiście powinno lekko przesychać pomiędzy podlewaniami. Jesteśmy na prostej. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 02-11-2014, 14:59

Rzeczywiście jesteśmy na prostej. Teraz żeby tylko nie zagłaskać na śmierć. Zauważyłam że lubi kąpiele bryły korzeniowej w mojej twardej wodzie - kranówce. Marta
Załączniki
SAM_3013.JPG
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 21-11-2014, 16:52

No i rośnie. Marta
Załączniki
SAM_3022.JPG
Zdjęcie brzydkie bo nie chciałam go przestawiać.
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Merghen Data » 22-11-2014, 08:30

To ja sporo sobie poczekam... Na razie ma małe dwie rozety, które bardziej stoją niż rosną. Chyba zacznę stosować kranówę. Też mam wapienną :mrgreen:
Orchidarium
Fotografia użytkownika
Merghen

Z nami od: 03-01-2013, 16:27
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 22-11-2014, 20:40

Ja podlewam je stale wodą miękką o niziutkiej mineralizacji ogln. ale dodaję minimalną ilość nawozów Petersa. Ono nie lubi wapnia. Natomiast lubi kąpiele bryły korzeniowej. Ze skąpstwa robię je w kranówce. W końcu trochę wapnia też potrzebuje. Wydaje mi się że decydującym jest tu przepłukanie korzeni i rozpuszczenie nadmiaru soli mineralnych. To chyba o to mu chodzi skoro nie znosi zleżałego podłoża. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Merghen Data » 23-11-2014, 08:56

Dziękuję za wyjaśnienia. Muszę więc zmienić sposób uprawy. Do tej pory traktowałam je tradycyjnie. Inne ładnie rosną, to nadal jest karzełkiem...
Orchidarium
Fotografia użytkownika
Merghen

Z nami od: 03-01-2013, 16:27
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu