Dendrobium - gatunki i hybrydy - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dend. Phalaenopsis - choroba grzybowa ?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Dend. Phalaenopsis - choroba grzybowa ?

Nieprzeczytany post Autor: ajania Data » 08-07-2013, 11:21

Witam,
od kilku lat mam u siebie Dend. typu phalaenopsis. Roślina do niedawna ładnie rosła i pięknie kwitła. Stoi w pobliżu południowego okna, Rośnie w doniczce w korze mieszanej grubości. Podlewana jest raz na tydzień wodą z filtra dzbankowego. Co drugie/trzecie podlewanie nawożona połową zalecanej dawki nawozów (Agrecol, Florovit czasami Biohumus). Od pewnego czasu na mołdych liściach zaczęły się pojawiać czarno - brązowe plamki. Ich ilość na tych liściach stopniowo się powiększa aż liść żókłnie i usycha. Spryskałam roślinę Topsinem i powtórzyłam oprysk po 10 dniach. Zasmarowałam też zmiany nalewką propolisową, jednak ilość plamek powolutku się zwiększa. Proszę o pomoc, gdyż chciałabym uratować roślinę (jest ładnie rozrośnięta oraz stanowi pamiątkę). Oczywiście przeczytałam stosowne opracowania w bibliotece, jednak nie bardzo wiem co mogę zrobić jeszcze i ew. jakie inne środki miałyby uzasadnione zastosowanie po tych, których już użyłam.

_s0.zmniejszacz.pl_100_2635_zmniejszacz-pl_683032.jpg

_s0.zmniejszacz.pl_100_2636_zmniejszacz-pl_150481.jpg

_s0.zmniejszacz.pl_100_2637_zmniejszacz-pl_669444.jpg

Proszę o pomoc.
ajania

Z nami od: 11-02-2012, 20:19
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Dend. Phalaenopsis - choroba grzybowa ?

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 08-07-2013, 12:33

Mam podobne zmiany na liściach Cymbidium i Aerangis stylosa. Potraktowałam je Topsinem zmieszanym z Previcur energy 840 (oprysk a Aerangis kąpiel) i podlałam tą miksturą rośliny (tzn namoczyłam w niej doniczkę). Zabieg był powtórzony kilka razy. U Cymbidium (operacja prawie rok temu) na nowych psb i liściach nie ma zmian a u Aerangisa chyba nie przybywa ale to stosunkowo świeża sprawa i ręki nie dam obciąć.
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 08-07-2013, 15:36

Myślę, że w pierwszej kolejności należy roślinę odizolować, tak żeby nie stała się źródłem choroby u innych. W dalszej kolejności zastosowałbym, poprzez opryskiwanie i podlewanie, mieszaninę Topsinu i Dithanu lub Topsinu i Bravo. Rośliny sąsiadujące również należałoby potraktować w podobny sposób (chociażby profilaktycznie), a miejsce gdzie stała chora roślina dokładnie umyć wodą z dodatkiem wybielacza. Zabiegi należy powtarzać co tydzień, dwa do ustąpienia choroby. W późniejszym czasie warto rośliny potraktować Bioseptem lub Biochikolem.
Życzę powodzenia w walce z zarazą. Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: ajania Data » 09-07-2013, 08:08

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i chęć pomocy. Faktycznie, ważne jest to aby wyczyścić przedmioty w otoczeniu rośliny. Otóż muszę powiedzieć, że to własnie w tym pomieszczeniu na kilku roślinach w przeszłości pojawiły się takie zmiany. Jedną z nich wyrzuciłam, ponieważ nie umiałam jej pomóc :cry: . Jeśli to grzyb, to rzeczywiście, zarodniki mogą się rozprzestrzeniać.
ajania

Z nami od: 11-02-2012, 20:19
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 09-07-2013, 09:35

To raczej nie grzyb, zmiany wyglądają na wirusowe, co nie zmienia faktu, że trzeba roślinę odizolować i wydezynfekować miejsce, w którym stała.

Pozdrawiam,

Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 09-07-2013, 11:30

Jeśli to wirus (chociaż może tu być więcej paskudztw), to oczywiście nic nie poradzimy i żadne fungicydy nie pomogą. Mimo wszystko użyłbym mieszaniny Topsinu i Dithanu (Dithane ogranicza również rozwój przędziorków), a w dalszej kolejności, dla wzmocnienia, można użyć Bioseptu bądź Biochikolu.
Jak już kiedyś wspomniałem, rośliny zawirusowane mogą żyć i kwitnąć, ale należy zważyć czy nie stanowią zagrożenia dla reszty kolekcji. Warto też dokładniej przglądnąć się kwiatom. U zawirusowanych roślin często odbiegają od normy.
Proszę za jakiś czas pochwalić się jak przebiega walka z zarazą. Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu