Witam.Kupiłam w.w. Nawozy Foliar Feed 27:15:12 i Grow-Mix 21+07+21 "trochę "się różnią.Proszę o radę,kiedy mi się przyda któryś z nich. Przy zakupie kładłam nacisk na azot ale ta reszta....całkiem różna.I teraz pytanie-co,komu,kiedy?Mam jeszcze z wcześniejszego zakupu Bloosom Booster ,ale ten mniejwięcej wiem,kiedy stosować.Posiadam Phalaenopsisy i Oncidium.Do tego doszły papryczki Chili,ale to nie to forum
W intern jest sporo informacji na temat nawozu Foliar Feed. Niedawno go kupiłam i jestb. dobry do młodziaków, którym jeszcze daleko do kwitnienia. Marta
Do titusa1-nie pytam producenta ,gdyż mam świadomość,że choćby nie wiem jak "dobry byłby w nawozach",to nie musi znać wymagań wszystkich roślin na świecie.Poza tym ,po to jest chyba np.gadu-gadu na forum o storczykach,ażeby zaczerpnąć wiedzę u źródła-od doświadczonych miłośników tych kwiatów? Zanim zadam pytanie,szukam najpierw w necie ,książkach -interesujących mnie zagadnień.Niestety nie zawsze znajduję wyczerpujące info ,lub zdarza się,że są sprzeczne.Ale to chyba każdy wie? Do Roberta-dziękuję za stronkę.Również i na nią trafiłam wcześniej Myślę,że ten foliar feed 27+15+12 będzie najlepszy dla mojego reanimka.Choć młody już nie jest,to korzeni mu z pewnością brakuje
Rośliny pozbawione korzeni możemy zasilać jedynie dolistnie, więc Foliar Feed, z samej nazwy, będzie w sam raz... choć Plant Starter też byłby niezły. A tak po prawdzie, to nie ma większego znaczenia jakich nawozów używamy... byleby je zmieniać i nie przesadzić z ich stężeniem. Z pozdrowieniami, r.
Co masz na myśli, żeby je zmieniać? Chodzi o stężenie azotu fosforu i potasu? więcej azotu w fazie wzrostu, fosforu i potasu w fazie kwitnienia, a w fazie spoczynku (jeśli dany storczyk ma takową) to te same stężenie wszystkich składników?
Do Roberta-mój reanimek ma kilka korzeni ,tak z 3 cm.Ale chcę żeby miał więcej a przynajmniej trochę dłuższych Wydaje mi się,że wszystkie moje Phalaenopsisy jakoś te korzenie wolno wypuszczają i późno zaczęły-może z 1,5 mc.temu.Listek wyszedł w jednym ciut wcześniej i powoli rośnie a korzonki dopiero później.Teraz 2 kwiaty wypuszczają listki (dosłownie 3 dni temu )i korzonki dopiero teraz.O kwiatach nie mam co marzyć.Ten z dłuższym liściem ok. 2 mc. temu wypuścił pędzika i zatrzymał się na 3 mm.Zanim się obejrzą jaka pora roku nastała ,znów przyjdzie zima ;(