Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Oncidium Twinkle Jasmine

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Oncidium Twinkle Jasmine

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 18-07-2013, 17:15

Mam nadzieję, że nie popełnię dużego błędu pokazując ta hybrydkę w dziale 'szlachetnych'.
Zostałem oczarowany tym malutkim, a jakże uroczym mini storczykiem. Przybył do mnie niedawno (prezent) z dwiema kuleczkami na pędzie kwiatowym i po trzech tygodniach ..... Popatrzcie sami. :D

Onc.jasmin.jpg

Przyznaję, że kiedyś tam byłem rozczarowany gdy pierwszy raz zobaczyłem storczyki w realu. W większości małe, niepozorne, gdzie im do tych jakie widziałem na zdjęciach. Obecnie jestem zachwycony miniaturkami ich precyzyjną konstrukcją kwiatka - jego wielkość to niespełna 0.5 cm. Sama radość. :) Co to będzie gdy zakwitnie obficiej. Podobno silnie pachnie , coś na pograniczu jaśminu pomieszanego z miodem.
Hybryda ta to wynik mariażu Oncidium cheirophorum i Oncidium ornithorhynchum. Przyznacie, że związek ten dał ciekawy wynik. ;)
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Oncidium Twinkle Jasmine

Nieprzeczytany post Autor: Przemek Bożek Data » 18-07-2013, 19:58

Piękna roślina, Ryszardzie :) Od siebie zaproponowałbym tylko przesadzenie do zdecydowanie mniejszej doniczki, bo inaczej możesz się naczekać na kolejne kwiatki ;) Chociaż nie jest to reguła.
Pozdrawiam,
Przemek B

MÓJ E-MAIL: prz.bozek@gmail.com
Fotografia użytkownika
Przemek Bożek

Z nami od: 16-10-2011, 13:11
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 18-07-2013, 21:50

Fajniusie. W jakiej wilgotności powietrza rośnie? Zastanawiam się nad nim ale mam bardzo suche mieszkanie. Jedynie w lecie, gdy kaloryfery nie grzeją i okna są szeroko otwarte, wilgotność wynosi 50-65%. W czasie długotrwałych deszczów osiąga 75%. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 19-07-2013, 13:49

Wielkość tej ceramicznej doniczki taka jak na fotkach -

Oncdoniczka.jpg

Nie mniej dzięki Przemku za podpowiedź bo posadziłem roślinkę w to co mi się nawinęło pod rękę.
Marto, wilgotność względna wynosi 50-70 % w zależności od nasłonecznienia i pory dnia. Dbam tylko by podłożenie nie wysychało, po prostu co dzień, lub dwa spryskuję wierzchnią warstwę kory i doniczkę, która chłonie wodę jak gąbka.
Miło mieć obok siebie lubiących takie miniaturki. :)
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 19-07-2013, 15:22

Ładniutkie to Oncidium , widziałam kiedyś kwitnące na kilku pędach jednocześnie, obłoczek białych kwiatuszków.
Na jednej z wystaw, publicznie, przy świadkach, wygłosiłam komunikat, że od teraz kupuję tylko te storczyki, których kwiaty wyraźnie widzę. Wychodzi na to, że zrobiłam z gęby cholewę :twisted: , bowiem hmm...powiedzmy kilka miniaturek od wtedy w moje progi trafiło...Nie potrafię się ich urokowi oprzeć... ;)
No i trochę ich można upchnąć na parapetach ;) Nie można ich nie lubić.
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Qtrew Data » 19-07-2013, 19:35

Piękna roślina ;D ja również bardzooo lubię miniaturki ;)
Qtrew

Z nami od: 19-01-2013, 14:42
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 20-07-2013, 17:43

Malusie,ale piękniusie.Te maluchy coś w sobie mają.Ile żywotności jest w tym kwiatuszku.Nie tylko po kolorach to się dostrzega,ale ogólnie. :)
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 21-07-2013, 22:23

Małe też ładne, ale ja wolę większe.
Plusem z pewnością jest zapach. Minusem... "ciągota do akordeonu", ale to mają chyba wszystkie hybrydy Onc. ornithorhynchum (dziś bodaj Onc. sotoanum). Niemniej może się podobać.
Ryszard, gratuluję i pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 17-01-2016, 13:21

Minęło 2,5 roku od ostatniego prezentowania tego malucha. Rozrósł się bardzo, a i kwitnienie nieporównanie obfitsze. :) Dla zobrazowania ogromu kwitka umieściłem w kadrze monetę - jeden grosik. :twisted:
klik powiększa fotkę
Oncidium Twinke.jpg

I tutaj obserwuję zbawienny wpływ doświetlania, roślina kwitnie i jednocześnie wydaje dwie nowe psb. Myślę, że następne kwiatki zobaczymy w lipcu,sierpniu.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 17-01-2016, 14:37

No bujna czuprynka, trzeba przyznać. ;)
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53