Oncidesa Sweet Sugar, powszechnie znana jako Oncidium Sweet Sugar, to zarejestrowana w 1990 roku krzyżówka, w której powstaniu (oprócz Onc. flexuosum, sphacelatum, forbesii i marshallianum) przede wszystkim miała udział Gomesa varicosa (syn. Onc varicosum).
Z tego też względu właściwa jej uprawa sprowadza się do utrzymania warunków jakich wymaga ta ostatnia.
Prezentowana dzisiaj przeze mnie roślina należy do moich najstarszych storczyków. Kwitła parokrotnie, lecz obecny swój wygląd zawdzięcza udanej reanimacji, z ocalałej jednej pseudobulwy, przeprowadzonej w 2009 r.
Przez 3,5 roku rosła wydając w sumie sześć, każdorazowo coraz większych, pseudobulw. Mniej więcej w połowie marca tego roku, po prawie całkowitym dojrzeniu nowego przyrostu, wprowadziłem roślinę w stan spoczynku (zaprzestanie nawożenia, drastyczne ograniczenie podlewania przy zapewnieniu maksymalnego naświetlenia) aż do pojawienia się pędu kwiatowego, co trwało ponad miesiąc.
U podstawy 10-cio cm pseudobulwy wyrósł 65-cio cm, rozgałęziony pęd kwiatowy z ponad setką, prawie okrągłych, kwiatów o wym. 4,5 na 5 cm. W godzinach porannych i wczesno popołudniowych kwiaty delikatnie, ale wyraźnie pachną (zapach przypomina mi rabarbar).
Z pozdrowieniami, r.