logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Miltoniopsis

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Miltoniopsis

Nieprzeczytany post Autor: anturium13 Data » 20-08-2013, 10:48

Mam problem z Miltoniopsisem, którego zaniedbałam, nie przesadziłam w porę.Mam podejrzenie, że miał za wysoką temperaturę, bo stał przy otwartym oknie południowym. Listki zaczęły się pokładać, straciły ładną barwę.Postanowiłam w końcu zmienić roślince podłoże. Trochę ubyło korzeni, ale jeszcze mam nadzieję na to, że roślinka wydobrzeje. Po oczyszczeniu ze starego podłoża posypałam na korzonki węgiel leczniczy. Obecnie listki nadal się pokładają, przewiązałam je tasiemką, żeby się nie załamywały, spryskuję je w gorące dni. Nie żółkną i to mnie cieszy. Zauważyłam, że 3 bulwy giną, więc chyba powinnam je delikatnie wyciąć gdy pozostałe wyciągną już resztę składników pokarmowych?

Pomyślałam, o mikoryzie ,że może powinnam ją teraz zastosować, być może pomogłabym miltoniopsisowi odzyskać siły witalne.
Jednak zdania są podzielone na forach, bo niektórzy uważają mikoryzę za pożyteczne grzybki wspomagające wzrost roślinki a niektórzy piszą, że jest to naciąganie klienta?

Bardzo proszę o rady dotyczące reanimacji mojego miltoniopsisa. Dodam, że mam go 5 lat, zawsze pięknie mi kwitł i nigdy nie chorował.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za rady
anturium13

Z nami od: 20-08-2013, 10:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Miltoniopsis

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 22-08-2013, 19:05

Zdjęcia by się bardzo przydały. Nikt nie odpowiada bo sprawa jest b. trudna. Nie dość że miltoniopsis jest trudną rośliną, to jeszcze utracił korzenie. Aż dziw że w warunkach parapetowych żył pięć lat. Pryskanie liści spowoduje chorobę grzybową. Ustawiłabym go w pomieszczeniu o najwyższej wilgotności powietrza, spryskiwała raz na tydzień i tylko rano, żadnego zasilania i Mykoryzy. Podlewać można przez kąpiel bryły korzeniowej z doniczką raz na tydzień. Wtedy nieliczne zdrowe korzenie pociągną sobie wodę. Do wody można dodać środek p.grzybiczny. Moooooże się uda. A co pozostali proponują? Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: anturium13 Data » 24-08-2013, 00:00

Marto, bardzo dziękuję za Twoje rady. Spróbuję umieścić zdjęcie. Moja roślinka stoi na szafce przy południowym oknie, które jest często otwarte. Spryskuję jedynie podczas upałów właśnie rano. Chwilowo nie nawożę.
Czytałam, że mikoryza pomaga w odbudowaniu systemu korzeniowego, dlatego się nad nią zastanawiam. Wiem, że są szczepionki w strzykawkach i w granulacie.
Pozdrawiam.
anturium13

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: anturium13 Data » 27-08-2013, 16:10

Tak obecnie wygląda mój miltoniopsis. Proszę o pomoc i dobrą radę.
Załączniki
CAM00434.jpg
CAM00435.jpg
CAM00437.jpg
CAM00440.jpg
CAM00447.jpg
anturium13

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 27-08-2013, 17:09

Korzenie chyba są słabe. Nieostre te zdjęcia. Czy on przypadkiem nie został przenawożony albo zbyt twardą wodą podlewany? Może coś dać raz na tydzień kąpiułka z środkiem p. grzybicznym. Niech ktoś doradzi jakim, bo znikomą mam praktykę w tym względzie. Albo się ma grzyby, albo przędziorki. Może nie przeżyć. A co robi tam ten ładny gliniany garnek? Jeśli to osłonka to usunąć, jeśli doniczka, to zgroza. Proszę wtedy poczytać tutaj o uprawie storczyków. Za 2 miesiące proszę napisać w jakim stanie jest roślina. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: anturium13 Data » 28-08-2013, 19:42

Bardzo dziękuję za cenne rady:) Niestety" ten gliniany garnek" jest na stałe:( Jednak roślinka dobrze się rozwijała i przez lata nie miałam z nią problemu. Wiedziałam kiedy mam podlewać. Na pewno korzenie nie miały tyle świeżego powietrza, ile powinny mieć.
Myślę, że nie ma przędziorków,bo listki miały by charakterystyczny wygląd, podejrzewałam, że może być przelany, choć korzeni nie miał wiele to te, które były nie były chore. Posypałam je węglem leczniczym. Podejrzewam, że mogło być zasolone podłoże, choć porządnie przepłukiwałam je.
Teraz po przesadzeniu przesychają stare dwie bulwy, jednak młode są w dobrym stanie i wyrasta kolejna malutka. Listki nabrały ładniejszego koloru, bardziej intensywniejszego. Mam nadzieję, że nie zmarnieje cały.
Pozdrawiam. Marysia
anturium13

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych