logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: phalaenopsis dziwne korzenie

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: phalaenopsis dziwne korzenie

Nieprzeczytany post Autor: karolcia1781 Data » 31-08-2013, 20:33

Witam,
Mam pytanie związane z phalaenopsis którego kupiłam dwa tygodnie temu w biedronce bo cena była okazyjna i wczoraj zauważyłam że kwiat zaczyna więdnąć pomyślałam ze go trochę przesuszyłam i go podlałam ale nic się nie działo a dzisiaj wyjęłam go z podłoża i znalazłam trochę gąbki i korzenie zaczynały gnić obcięłam je i nie wsadziła go znowu do podłoża tylko wisi i korzenie zraszam co kilka godzin i nie wiem co mam robić czy można go uratować. Bardzo proszę o odpowiedź z góry dziękuje.
Załączniki
IMG00112.jpg
IMG00110.jpg
IMG00113.jpg
karolcia1781

Z nami od: 31-08-2013, 20:28
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: phalaenopsis dziwne korzenie

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 01-09-2013, 07:32

Witamy na naszym forum i życzę w imieniu wszystkich forumowiczów,byś była zadowolona z pobytu tutaj,a potrzebne wiadomości były zawsze przynajmniej wystarczające. :D
Jeżeli chodzi o zdjęcia - to są zbyt niewyraźne,aby można było cokolwiek doradzić.Ale generalnie chyba nie jest tragicznie.Proponuję posadzić storczyka do grubego,przepuszczalnego podłoża z dodatkiem węgla drzewnego [10%].W doniczce dobrze by było wypalić lub wyciąć dziurki na bokach,aby był dobry dostęp powietrza do korzeni.I powinno być ok.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 01-09-2013, 07:47

Korzenie są białe bo nie miały dostępu światła słonecznego (osłonka lub środek doniczki) ale są jędrne i w dobrym stanie. Resztę napisała Ela. Powodzenia
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agned Data » 01-09-2013, 16:38

gggoska pisze:Korzenie są białe bo nie miały dostępu światła słonecznego (osłonka lub środek doniczki) ale są jędrne i w dobrym stanie. Resztę napisała Ela. Powodzenia

Witam

Mam aktualnie 3 falenopsisy kupione z przeceny (korzenie wyglądały przez doniczkę normalnie). Niestety po kilku tyg. zaczęły się marszczyć, choć były zielone i liście także zwiotczały. U jednego z nich wychodzi nowy liść sercowy. Storczyki już przesadziłam do świeżego podłoża złożonego z grubej kory, włókna kokosowego, odrobiny węgla drzewnego, skorupek cedrowych, a wcześniej wymoczyłam w topsinie. Ale na razie poprawy nie widzę :?
agned

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET