Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Cattleya

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Cattleya

Nieprzeczytany post Autor: Leokadia Data » 02-11-2013, 14:27

Pragną zaprezentować dzisiaj katleje, którą kupiłam w słabej kondycji. Po przesadzeniu jakieś dwa miesiące nie wypuszczała korzeni ani nowych przyrostów. Pod koniec sierpnia ukazały się dwie marniutkie pseudobulwy, z których wyrosły kwiaty. Pani sprzedająca mi tę roślinę powiedziała, że będzie różowa. Byłam zaskoczona, bo kwiaty nie są najwyraźniej w kolorze różowym ;)
Załączniki
PB027073.JPG
Roślina w doniczce
PB027076.JPG
Kwiat w zbliżeniu
PB027074.JPG
Pozdrawiam
Leokadia
Fotografia użytkownika
Leokadia

Z nami od: 08-12-2010, 15:35
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Cattleya

Nieprzeczytany post Autor: Przemek Bożek Data » 02-11-2013, 15:41

Pomimo innego niż planowany koloru roślina bardzo ładna :)
Pozdrawiam,
Przemek B

MÓJ E-MAIL: prz.bozek@gmail.com
Fotografia użytkownika
Przemek Bożek

Z nami od: 16-10-2011, 13:11
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 02-11-2013, 19:51

..... i pewnie pachnie. Widać trochę genów Brassavola digbyana. Skromnie wygląda ale przy troskliwej opiece rozkręci się, a nawet będzie kiedyś zbyt duża. Gdy kupowałam Catasetum pileatum było w rozsądnych rozmiarach, a teraz rozpycha się i ma wysokość 60 cm nie licząc doniczki. Istna palma! :shock:
Co oni z nią robili że jest taka odwodniona i ma żółtawe liście? Sprawdziłabym korzenie. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Leokadia Data » 02-11-2013, 20:38

Jak kupiłam roślinę, to sprawdziłam korzenie. Nie było co oglądać :o Powoli odbudowuje system korzeniowy, stąd odwodnione liście. Wierzę, że przetrwa zimę i wiosną obudzi się do życia, o czym oczywiście marzę :)
Pozdrawiam
Leokadia
Fotografia użytkownika
Leokadia

Z nami od: 08-12-2010, 15:35
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •