Posiadam nieoznaczone Dendrobium phalaenopsis, które co roku wytwarza około 6 nowych psb. Na każdej wyrastają łodygi kwiatowe, problem w tym, że pąki nie wyrastają prawidłowo, usychają jeszcze małe albo dorastają do normalnych rozmiarów i zaczynają na nich pojawiać się zaschnięte plamy Dendrobium rośnie w glinianej donicy, w drobnym podłożu z Orchid sklepiku. Podlewane deszczówką, wiosna/lato/jesień stanowisko wschodnie, zimą południowe.
Dendrobium Phal. ogólnie są mało kłopotliwe, jeśli chodzi o uprawę parapetową. Jeśli korzenie są w porządku, to myślę, że należałoby obejrzeć roślinę pod kątem szkodników. Podobno są one uwielbiane przez przędziorki. Może spryskaj profilaktycznie jakimś środkiem albo daj do podłoża tabletki "Provado". Ja je polecam. Nie mogę odżałować, że ze sprzedaży został wycofany Provado aerozol, był świetny ale tabletki też podobno spisują się nieźle. Czasami przyczyną takich kłopotów bywają choroby grzybowe (niektóre z nich objawiają się własnie plamami na kwiatostanach).
Provado na przędziorki w praktyce nie pomoże. Trzeba kilka razy dokładnie obejrzeć całą roślinę przez lupkę. Wieczorem na powierzchni podłoża mogą znależdż się ślimaki. Po prostu trzeba się nim zająć. Marta