judytkaamo pisze:Jeśli ktoś mógłby mi jakieś doradzić i po kolei napisać co się daje najpierw styropian keramzyt itp.
Wanda pisze:Też stosuję właśnie to podloze z LM, jestem zadowolona z niego, bo jest odpowiednio grube dla Phal. te w kolorowych workach zazwyczaj sa bardzo drobne, często jest to torf z paroma kawałkami kory, a to zdecydowanie się nie nadaje dla storczyków. Phal. lubią podłoza grube i przewiewne, oprócz kory mogą być własnie te białe kamyki, włókna kokosowe, kawałki gąbki albo rózne takie łupinki (czasami idzie dokupić osobno i można wtedy pomieszać). Rózne dobre podłoża są tez na wystawach storczyków. Ogólnie polecam podłoża korowe w przeźroczystych workach, bo widać, co w nich jest i są dobre.
Elazet pisze:Kora sosnowa musi leżeć przynajmniej rok,ponieważ posiada jakieś związki wstrzymujące wzrost rośliny,a potem już można
dota1 pisze:A czy możecie polecić mi podłoże do hodowania oraz reanimacji storczyków typu Cattleya oraz takich które posiadają pseudobulwy (Oncidium, Cambria itp.)?
Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"