I tu jest problem, opisów doświadczeń uprawowych z tą hybrydą hybryd na parapetach jest niewiele. Moje niewielkie zasygnalizowałem tutaj, ale co z tego będzie, pokaże czas. Znalazłem w sieci opis tej hybrydy. Możemy tam zobaczyć jak skomplikowany jest jej rodowód, a i wymagane parametry uprawy dość trudne do uzyskania na parapecie. Ale dla hobbystów storczykomaqniaków nie powinno to być zniechęcające, wręcz odwrotnie Jednym z przykładów może być prezentacja Reni.
Ryśku dzięki za info roślinę już zamówilam i wiem,że dostanę ładny okaz,bo ten sprzedawca ma ładne rośliny. Mam nadzieję,że doczekam się kwiatów. pozdrawiam Iwona
Iwka ja mam tą katleję od 3 lat, kupiłam ją w OG jako dorosłą roślinę. Wolno przyrasta jedna nowa psb na rok...niestety. W tym roku mnie jednak zaskoczyła i rośnie jej nowy przyrost, gdzieś przeczytałam, że ta krzyżówka musi osiągnąć naprawdę DUŻE rozmiary, żeby zakwitnąć...no cóż w tym tempie w jakim rośnie u mnie to może i kiedyś się tego doczekam, na razie jeszcze nie uraczyła mnie nawet pochewką,a co dopiero kwiatem! Ale z natury jestem cierpliwa, więc poczekam sobie... Odnośnie uprawy, Blc. Chia Lin 'New City' jest bardzo wrażliwą hybrydą, w przypadku nieodpowiadających jej warunków nowe przyrosty dostają czarnych plamek, swoją trzymam obecnie na parapecie południowego okna z grzejnikiem pod spodem i na razie jest ok.
Silanka dzięki ja już mam u siebie tę roślinkę co zamówiłam,faktyczniema duże bulwy,mam nadzieję,że kiedyś doczekam się kwiatów,bo ma naprawdę piękne. pozdrawiam
Ja też ją kupiłam. Wysokość psb do 35cm w ilości sześciu sztuk. Są lekko pomarszczone bo korzenie były w nie najlepszym stanie. Zrobiłam porządek i teraz tworzy duuuuży kiełek następnej psb i przyrastają korzenie. Jaką wysokość mają Wasze pseudobulwy? Marta
Mojej przez kilka lat rosły psb około 15 cm, w zeszłym i w tym roku psb osiągnęła około 17 cm. Rok temu pierwszy raz zakwitła, ale kwiat był słabo wybarwiony. Zobaczymy jak będzie teraz, na razie pochewka lekko napęczniała.