logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Zdechł Storczyk pomocy

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Zdechł Storczyk pomocy

Nieprzeczytany post Autor: karol Data » 04-01-2014, 13:12

Witam,
mam problem ze storczykiem i to bardzo bardzo bardzo poważny...
siostra przed wyjazdem "zabiła" swojego storczyka ja chociaż nie mam ręki do kwiatów stwierdziłem, że się nim zajme i może go uratuje (już bardziej "popsuć" go nie mogę). No więc jest to storczyk PHALAENOPSIS. Stracił wszystkie liście ale w tej przezroczystej doniczce widzę,że te pędy czy korzenie jest zialone (bynajmniej niektóre). A tak ogólnie to pozostałości po liściach i te korzenie jest jakby suche? brązowe? Trochę czytałem i tak mi sie wydaje ze storczyk został owiany... No i teraz prosze was wszystkich o pomoc czy uda sie coś z nim zrobić? jeśli możecie to piszcie na bloch-karol@wp.pl
karol

Z nami od: 04-01-2014, 13:04
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Zdechł Storczyk pomocy

Nieprzeczytany post Autor: Merghen Data » 04-01-2014, 14:03

Phalaenopsisy mają ogromną wolę życia. Oto coś co mnie bardzo ucieszyło bo mimo, że to zwykła hybryda marketowa z rodzaju mini to jednak było mi jej szkoda. Przez ścisk na parapetach przy podlewaniu niechcący zalałam stożek wzrostu. Nie zauważyłam w porę i po jakimś czasie pozostał tylko suchy trzon, jeden liść i zdrowe korzenie. Pozostawiłam w spokoju te resztki. Niedawno odkryłam, że będzie basal keiki.
DSCF0758.jpg
DSCF0758.jpg (87.77 KiB) Przeglądane 1671 razy

DSCF0763.jpg
DSCF0763.jpg (73.44 KiB) Przeglądane 1671 razy

Pozostaw to co zostało z tego nieszczęsnego phalaenopsisa w doniczce, nic nie wyciagaj, nie przesadzaj tylko traktuj w odpowiedni sposób i poczekaj może na podobny efekt.
Orchidarium
Fotografia użytkownika
Merghen

Z nami od: 03-01-2013, 16:27
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 04-01-2014, 14:37

Można oczywiście ale prognozy są raczej kiepskie. Przede wszystkim trzeba wyjąć całość z doniczki, usunąć martwe korzenie, podłoże, czyli kora nie może być przemoczona (nasiąknieta wodą). Wg mnie bardzo ważna jest dość wysoka temperatura 25 - 28C, żeby była możliwość "wskrzeszenia" tego biedaka, stanowisko jasne, podlewanie minimalne. Może się uda ;)
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 05-01-2014, 10:48

Zdechł kanarek, zdechł kanarek... Widzę tam sporo sphagnum, które zabiło nie jednego storczyka. Przy przesadzaniu trzeba się tego pozbyć. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Merghen Data » 05-01-2014, 18:48

Marto, gdzie? Na zdjęciu? Tam jest mieszanka zrobiona przeze mnie a spagnum akurat się załapało. Generalnie jego jest niewiele zaś kory, chips'ów i keramzytu 97%. To nie podłoże go zabiło tylko woda w serduszku. Moja wina przy podlewaniu. A całość jest uprawiana w tzw. semihydro. U mnie zdaje rezultaty.
Orchidarium
Fotografia użytkownika
Merghen

Z nami od: 03-01-2013, 16:27
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ajania Data » 05-01-2014, 21:04

Zaraz, zaraz, myślę, że tu zaszło małe nieporozumienie (no chyba, że się mylę :roll: ). Pytanie zadał Karol, a zdjęcie Małgosi jest odpowiedzią i nie ono jest przedmiotem sprawy (a raczej o, co ono przedstawia). Małgosia w odpowiedzi posłużyła się własnym przykładem.
ajania

Z nami od: 11-02-2012, 20:19
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj