Ostatnio wzięłam się na poważnie za potrzeby moich cattleya. I tam gdzie są to gatunki występujące w przyrodzie wszystko jest jasne, gorzej jest natomiast z krzyżówkami. Mam ich na szczęście tylko kilka ale ponieważ zaczęłam zgłębiać ich linię rodową więc nasunęło mi się kilka pytań. Mam nadzieję, że albo ktoś mnie oświeci albo podeśle ciekawe materiały (w przystępnym języku bom nie naukowiec
Weźmy np. Catyclia (lub Epicattleya) El Hatillo, która jest dzieckiem takich rodziców - Encyclia tampensis x Cattleya mossiae. Jak odczytać taki zapis - kto jest mamusią a kto tatusiem? I które geny będą bardziej dominować. Zastanawiam się bo jeden rodzic potrzebuje spoczynku zimowego, o drugim nic takiego nie znalazłam (Encyclia). Jak więc dogodzić tej roślinie jeśli mi tak trudno zrozumieć coś wydawałoby się na pozór tak jasnego i prostego?
Wiem, że gorzej trafić z potrzebami krzyżówek gdy rodzice są też jakimiś potomkami. Mam jedną taką wielokrotną krzyżówkę i wielce się z nią męczę jeśli chodzi o ustalenie rodziców - Brassolaeliocattleya Copper Queen. Udało mi się ustalić, że jest to krzyźówka Bl. Richard Mueller x Blc. Toshie Aoki , 1997. Z piewszym członem nie ma problemu bo Bl. Richard Mueller = L milleri x B nodosa; jednak z drugą częścią to już wyższa szkoła jazdy bo:
Blc. Toshie Aoki (Rhyncholaeliocattleya Toshie Aoki) = Rhyncholaeliocattleya Faye Miyamoto (Syn. Brassolaeliocattleya Faye Miyamoto (Blc. Faye Miyamoto)) × Rhyncholaeliocattleya Waianae Flare (Syn. Brassolaeliocattleya Waianae Flare (Blc. Waianae Flare))
Zaś Blc. Waianae Flare = Lc. John Harry Jenkins x Blc. Cheah Bean-Kee (1980) Registered by Tharp, A. (Miyamoto's). Tutaj znalazłam drzewo genealogiczne tej ostatnie krzyżówki . I co z tym fantem zrobić?
Liczę na pomoc mądrzejszych ode mnie