logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: storczyk przekwitł, a ja go ucięłam

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: storczyk przekwitł, a ja go ucięłam

Nieprzeczytany post Autor: ness Data » 13-01-2014, 22:31

Witam,
Nie mam pojęcia o kwiatach. Dostałam od mojego dziadka pięknego storczyka z dwoma łodygami. Pięknie kwitł i nawet go nie zabiłam, gdy jeszcze był piękny. Niestety, gdy zeschły mu liście nie wiedziałam co robić, więc poszukałam w internecie. Wyczytałam, że jeżeli łodyga usycha mam ją uciąć i tak też zrobiłam. Trochę się o niego martwię, bo nie wygląda ciekawie. Zostawiłam jedną łodygę na wszelki wypadek.

Proszę o radę czy on tak ma wyglądać? Czy uciąć tę drugą podsuszoną łodygę również? I jak się nim zajmować, gdy nie ma już kwiatów? Ucinać łodygi, w którym miejscu?
Jest szansa, że jeszcze będzie tak pięknie kwitł ? :)

Dziękuję za odpowiedz i proszę o przymknięcie oka na moją niewiedzę o tych pięknych roślinach.
Pozdrawiam :)
Załączniki
WP_20140113_004.jpg
ness

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: storczyk przekwitł, a ja go ucięłam

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 14-01-2014, 14:29

Same liście nie są na zdjęciu widoczne,a więc nie wiadomo, w jakim są stanie,natomiast jeżeli chodzi o ucinanie łodygi,która usycha - to w porządku.
Nie ucinamy łodyg u falenopsisów tak zwanych barwnych i miniaturowych,bo potem na kwitnienie można czekać ze 3 lata.Jeżeli to falenopsis wielkokwiatowy {warżkę kwiatu ma zakończoną nitkowatymi wyrostkami} to można przyciąć nad trzecim,lub czwartym oczkiem,a teraz to pewnie i tych się nie przycina.
Proponuję zajrzeć do korzeni,czy są całe i zdrowe,bo może to jest powód zmarszczenia liści.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ness Data » 14-01-2014, 18:30

Dziękuję za odpowiedź. Do korzeni zajrzę i sprawdzę. Co do przesadzania - czy mogę go przesadzić teraz czy dopiero na wiosnę? Mam po prostu specjalną doniczkę do storczyka, ale wewnętrzna do niej nie pasuje (jako wkład) i chciałam kupić taką co pasuje i przesadzić.

Załączam zdjęcie liści dla lepszego oglądania :)
Załączniki
WP_20140114_011.jpg
ness

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 15-01-2014, 20:56

Phalaenopsis nie przechodzi wyraźnego okresu spoczynku, w związku z czym można go przesadzać o dowolnej porze roku... jeśli zachodzi taka potrzeba... choć najlepiej to robić kiedy wyrastają nowe korzenie. Storczyk przedstawiony na zdjęciu nie jest w jakimś fatalnym stanie, chociaż widzę niepokojące marszczenie się dolnego, starego liścia. Proszę uważnie przyjrzeć się korzeniom rośliny i jeśli będą widoczne jakieś zgniłe fragmenty przesadzić roślinę do nowego podłoża wedle sztuki przesadzania opisanej w dziale Uprawa. Nie ma potrzeby stosowania większej doniczki... natomiast dobrze by było odstawić tę ściśle przylegającą do niej osłonkę. Życzę powodzenia, pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu