logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Mini storczyki - podłoże

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Mini storczyki - podłoże

Nieprzeczytany post Autor: Miyo Data » 16-01-2014, 14:53

Witam :) Postanowiłam zawitać na to forum, ponieważ odkąd dostałam storczyka wzrosło moje zamiłowanie do nich. Niestety z dwa miesiące temu, mama kupiła 5 mini storczyków w markecie. Wstyd się przyznać, ale ani razu do nich nie zaglądnęłam, a wszystkie storczyki u nas i tak zawsze padały... Jeden z nich już zakończył swój żywot. Mam do Was w związku z nimi pytanie. Są od początku w sphagnum, i nie wiem, czy lepiej jest je przesadzić w jakieś normalne podłoże? Próbowałam szukać jakichś informacji, ale jedni są za sphagnum, a inni nie. Już przekwitły i chciałabym dla nich jak najlepiej. Za pomoc z góry dziękuję!
Fotografia użytkownika
Miyo

Z nami od: 16-01-2014, 14:27
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Mini storczyki - podłoże

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 16-01-2014, 15:31

Proszę wyskubać torfowiec i przesadzić do substratu na bazie kory. Uprawiać zgodnie z zaleceniami zawartymi w dziale Uprawa. Życzę powodzenia i obfitych kwitnień, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Miyo Data » 16-01-2014, 15:40

Dziękuję ślicznie za radę :) jeszcze dziś się za nie wezmę.
Fotografia użytkownika
Miyo

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 16-01-2014, 21:04

Tylko musisz się liczyć z tym, że przy tak drastycznej zmianie podłoża roślina może to odchorować. Moja miniaturka kupiona jakieś 1,5 miesiąca temu w LM za 7 zł po wymianie podłoża na "phalaenopsisowe" straciła wszystkie korzenie i oklapła. W tej chwili wypuściła już 3 nowe korzenie i listek bez jakiś zabiegów reanimacyjnych. Może spróbuj pomieszać korę z mchem niech się przyzwyczai a jak wiosna ruszy w pełni wsadź do samej kory. Powodzenia
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Merghen Data » 16-01-2014, 21:25

Ja swoje uprawiam w tzw. semihydroponice, w szkle. Na dno daję sporo keramzytu a potem korę wymieszaną ze spagnum, chipsami, drobniejszym keramzytem lub seramisem. Jak do tej pory pięknie rosną, kwitną w zależności od rodziców chętniej lub mniej chętnie. Zawsze większą część keramzytu zalewam deszczówką a potem czekam aż będzie on prawie suchy i zalewam od nowa. Na początku, zaraz po przesadzeniu trochę tracą korzeni ale szybko odbudowują system korzeniowy i bez problemowo rosną.
Orchidarium
Fotografia użytkownika
Merghen

Z nami od: 03-01-2013, 16:27
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Miyo Data » 16-01-2014, 21:42

Tak właśnie chyba zrobię, że dam im trochę mchu. Liście mają ładne i twarde, więc szkoda by mi ich było. Muszę tylko odratować te biedne korzonki. Dziękuję Wam :)
Fotografia użytkownika
Miyo

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych