Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Laelia 'Seagull"

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Laelia 'Seagull"

Nieprzeczytany post Autor: pioter89 Data » 16-02-2014, 22:29

Witam. Chciałem zaprezentować pierwsze kwitnienie nabytej ok rok temu rośliny. Laelia ' Seagull' jest krzyżówką Laelii milleri x Laelii briegeri. Uprawiam tę roślinę tak jak zaleca się w przypadku litofitów czyli w podłożu z okruchów skalnych, w ceramicznej doniczce która szybko wysycha. Jest to pierwsza moja Laelia z tej grupy. Uprawiam ją na parapecie zachodniego okna jak najbliżej szyby ( maksimum światła ), latem w ogrodzie miejscu gdzie ma pełne słońce do godziny ok 13-14. Wiosną i latem podlewam lub zmgławiam dość często, zimą trzymam bardzo sucho ( okazjonalne lekkie zmgławianie ) i maksimum światła. Moja Laelia w styczniu zaczęła wypuszczać pęd kwiatowy więc podlewałem ją częściej. Wczoraj zakwitła pierwszym kwiatem. Kwiat jest niewielki, ok 3 cm intensywnie żółty.
Załączniki
DSC_0005.jpg
pioter89

Z nami od: 06-02-2011, 13:33
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Laelia 'Seagull"

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 17-02-2014, 08:57

Piękne maleństwo i niełatwe w uprawie, tym większy sukces :!: .
Mam pytanie w związku z podłożem, czy tylko składa się z kawałków skał :?: i jak długo utrzymuje się wilgoć w podłożu w standardowych warunkach temperatury i wilgotnosci powietrza w okresie wzrostu :?:
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: pioter89 Data » 17-02-2014, 14:14

Tak, podłoże składa się u mnie tylko z kawałków skał (szczerze mówiąc nie wiem co to za skała, jakiś piaskowiec chyba ). W normalnych warunkach podłoże jest wilgotne ok 1-2 dni; w trakcie upałów wysycha w ciągu 1-2 godzin dlatego latem jest podlewana często. W tym podłożu jest dość tolerancyjna jeśli chodzi o nadmiar wilgoci- w ogrodzie latem stoi bez okrycia nawet w trakcie kilkudniowych deszczy.Myślę,że to kwestia podłoża i doniczki. To moja pierwsza roślina z tej grupy ( laelii naskalnych ) więc sam się dziwię,że chce u mnie rosnąć i kwitnąć mimo,że np zimą nie ma aż tak dużej dawki światła jak miałaby na oknie południowym - wnioskuję,że tę roślinę można byłoby polecić osobom, które zaczynają dopiero przygodę z tą grupą storczyków ;)
pioter89

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 17-02-2014, 17:04

Niedawno czytałem o zbawiennych właściwościach lawy wulkanicznej na rośliny. Nigdy nie stosowałem, jest porowata, czy byłaby odpowiednia dla korzeni laelii . . . :?:
Proponuję przenieść temat do działu "Gatunki botaniczne"
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: pioter89 Data » 17-02-2014, 20:44

kiedyś dodawałem kawałki lawy wulkanicznej do podłoża gatunków i hybryd Cattleya i faktycznie one polepszają strukturę podłoża, ułatwiają przepływ powietrza. Wydaje mi się,że mogą też nieco zakwaszać podłoże ( zależy skąd była lawa, ja maiłem przywiezioną z Bali ) i tak sobie myślę,że mogłoby być to nie korzystne np. dla Paphiopedillum.
pioter89

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET