logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: gnijące korzenie podczas kwitnienia Cymbidium

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: gnijące korzenie podczas kwitnienia Cymbidium

Nieprzeczytany post Autor: KasiaM Data » 28-02-2014, 10:42

Witajcie
Mam dość duży problem... dostałam w prezencie storczyka, podejrzewam że jest to Cymbidium, jednak pewności nie mam. Pędy kwiatowe maja dużą ilość kwiatów i wyrastają z pseudobulw, liście są długie, wąskie i płaskie. Storczyk obłożony był warstwą mchu. Gdy ją zdjęłam po paru dniach okazało się że część korzeni (widocznych na powierzchni) jest podgnita, wydaje mi się również że zdążyła wejść pleśń.. Wiem ze storczyków nie powinno przesadzać sie podczas kwitnienia. Z tego co się orientuję musiałabym wymienić podłoże, odciąć zgniłe korzenie, zdezynfekować. Moje pytanie: czy lepiej poświęcić kwiaty i zająć się korzeniami już teraz, czy poczekać aż przekwitnie i dopiero wtedy to zrobic? Dodam że sa dwa pędy kwiatowe, z czego jeden zaczyna żółknąć a kwiaty powoli opadają (wydaje mi się ze to z powodu podgnitych korzeni..). Bedę wdzięczna za wszelkie rady i pomoc.
KasiaM

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: gnijące korzenie podczas kwitnienia Cymbidium

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 28-02-2014, 12:42

Jeśli coś gnije, nigdy nie czekamy aż bardziej zgnije, tylko szybko działamy, co Ci po kwiatach, jak za chwilę całą roślinę trafi? :o
Czystym, ostrym narzędziem wyciąć zgnite części, wymyć, wymoczyć pozostałą bryłę korzeniową w Topsinie lub innym środku przeciw grzybiczym, posadzić w nowym, zdezynfekowanym podłożu(wyprażone w piekarniku/wygotowane, koniecznie wystygnięte ;) )

Zajrzyj do Biblioteki, masz tam opracowanie dotyczące Cymbidium. Powodzenia.
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KasiaM Data » 01-03-2014, 23:52

No w sumie racja... nic mi po kwiatach. Jutro wezmę się do operacji "oczyszczania" w takim razie. Mam nadzieje, że z dobrym skutkiem. Dzięki za odpowiedź! Pozdrawiam :)
KasiaM

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 02-03-2014, 18:27

A nowe podłoże i drenaż? Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek