logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Bardzo duży problem :(

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Bardzo duży problem :(

Nieprzeczytany post Autor: kornelianoo Data » 16-03-2014, 16:27

Serdecznie witam wszystkich Użytkowników, jestem tutaj nowa i szukam wsparcia:( Miałam 5 pięknych storczyków, zalewałam je poprawnie, długo cieszyłam się ich pięknem. Wyjechałam za granicę i niestety moja babcia tak bardzo chciała się nimi opiekować, że podlewała je bardzo dużą ilością wody, niestety osoba niereformowalna. Storczyki zaczęly gnić, umierać. Postanowiłam poprzesadzac je w nową korę, aby je uratować. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, dwa odżyły, jednak nie umiem profesjonalnie zajmować się nimi. Kupiłam kolejnego, bardzoo dużego pięknego kwiecistego storczyka, przeniosłam go jedynie w zimie z samochodu do domu, nie wiem czy przemarzł, w każdym razie wszystkie kwiaty mi opadły, lodyżki z nich się ususzyły a mech pojawił się na dnie doniczki. Czym to jest spowodowane? Co powinnam teraz zrobić? Bardzo proszę o rady, chciałabym nauczyć się poprawnie nimi zajmować i pielęgnować. W załaczeniu przesyłam zdjęcia tego storczyka, vermeer cymbidium, tak się nazywa, mial piękne żółte kwiaty. W ostatnim zdjęciu widać, kropelki, które pojawiły się na liściach, maja one konsystencję mazi, nie mam pojęcia co z nim zrobić :(
Dziękuję

za1.jpg
za1.jpg (58.91 KiB) Przeglądane 722 razy

za2.jpg
za2.jpg (73.58 KiB) Przeglądane 722 razy

DSC_0072.JPG
kornelianoo

Z nami od: 16-03-2014, 16:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Bardzo duży problem :(

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 16-03-2014, 19:43

Te krople to może być gutacja i jest raczej rzecz pozytywna.

Natomiast martwią mnie te brazowiejące mokre plamy. Oby to nie była mokra zgnilizna. Proszę wyciąć stary pęd kwiatowy oraz usunąć wszystkie suche i podejrzane liście, te u nasady pseudobulw. Następnie proszę roślinę opryskać miedzianem. W podlewaniach podawać Previcur Energy. Zdecydowanie nie jest to czas aby cymbidim było długotrwale moczone. Proszę nie spryskiwać rośliny.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 16-03-2014, 21:44

Kwiaty uschły bo roślina miała zmianę wilgotności i temperatury. Nie ma się czym martwić. Natomiast napewno ma szkodniki i pod tym kątem proszę ją sprawdzić. Wskazane byłoby przesadzenie jej do nowego, odkażonego podłoża w nieco większą doniczkę. Przypominam o drenażu. Po przesadzeniu, zgodnie z całą sztuką, proszę już roślinie nie fundować niskiej temperatury. Idzie wiosna i większość storczyków wznowiła wzrost. Jak to wszystko zrobić jest napisane w Bibliotece. W uprawie storczyków ten jest górą, który dużo czyta i wie. Podczas przenoszenia z samochodu do domu napewno nie zmarzła. Mogła być w sklepie przemrożona. Te brązowe plamy, jeśli nie są mokre i nie śmierdzą, mogą być tylko oznaką zasychania liścia. Zdrowa psb. powinna być twarda. Nie wygląda to cymbidium żle. Proszę dużo czytać i stosować się do rad, a wszystko będzie dobrze. Nie zasilać zbyt dużo. Lepszy storczyk głodny, niż przenawożony. Te, które mają osłabiony system korzeniowy lepiej zasilać dolistnie. Polskie nawozy są na ogół do luftu. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: kornelianoo Data » 16-03-2014, 21:53

Dziękuję bardzo serdecznie za wszystkie rady, jutro przesadzę ją w nowa korę i postaram się zastosować do wszystkich rad. Dziękuję jeszcze raz, Kornelia
kornelianoo

Z nami od: 16-03-2014, 16:10
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj