Witam... Niestety, swój pierwszy post muszę zacząć od prośby i porady odnośnie trzech storczyków. Dostałam kilka okazów na urodziny. . . Nie wiem, od którego się zaczęło, nie wiem, czy wszystkim dolega do samo... Pokażę ich zdjęcia, może pomoże. Opiekuję się nimi tak, jak opiekuję się resztą. Nie zauważyłam szkodników.. Nie wiem, co robić.... Korzenie są w porządku..
Załączniki
STORCZYK nr 1
tn_IMG_2084.JPG (142.94 KiB) Przeglądane 1043 razy
STORCZYK nr 1
tn_IMG_2085.JPG (147.54 KiB) Przeglądane 1043 razy
STORCZYK nr 1
tn_IMG_2086.JPG (141.48 KiB) Przeglądane 1043 razy
STORCZYK nr 1
tn_IMG_2087.JPG (125.05 KiB) Przeglądane 1043 razy
Na pierwszym zdjęciu jest jakieś stare podłoże, może ziemia kompostowa? Trzeba kupić nowe i przesadzić, być może wszystkie rośliny. Ten w białej, szczelnej doniczce najprawdopodobniej zaczyna tracić korzenie. Poczytać proszę o uprawie phalaenopsis i stosować się do zaleceń. Marta
Na moje to też od słońca,ale czy słońce tak dotrze do dolnych liści? Trzeba poobserwować,czy te plamy się nie powiększają i czy nie tworzą się nowe.Jeżeli rośliny trzeba przesadzić,to należy to niezwłocznie zrobić.Ale jeśli kwitną...nie koniecznie.Osobiście przesadziłabym je,bardzo delikatnie,do świeżego podłoża i większych doniczek,bo zapewne to konieczne.W ten sposób możemy bardziej pomóc roślinie ,niż zaszkodzić. Forma rośliny pokazuje zwykle stan korzeni,bo zmarszczone liście mogą być przyczyną braku wody,albo złym stanem korzeni.
Witajcie. Ten w białej doniczce tylko stał w osłonce po podlewaniu, by woda miała gdzie spłynąć. Takiego go dostałam - z suchymi korzeniami.. korzenie pod podłożem są w porządku. Marta, mam 15 innych storczyków, uprawiam je od jakiegoś czasu i naprawdę całkiem nieźle sobie z tym radzę. Może mojego dwuletniego doświadczenia nie można nazwać profesjonalizmem, ale kompletnym amatorem chyba też już nie jestem ? Przedstawię Wam korzenie jednego z tych 'chorych' storczyków. Nie wiem sama...
Witam, bardzo proszę o pomoc. Czy ktoś z Państwa wie na co może chorować mój storczyk i jak mu pomóc? Mimo chorych liści cały czas kwitnie i wypuszcza nowe pąki.
Ten z skorkowaciałymi liśćmi wydaje mi się że ma przędziorki. Zanim poprosicie o poradę sprawdżcie obecność szkodników. Bardzo słabo je widać na zdjęciach. Proszę liście obejrzeć przez lupę przy dobrym oświetleniu czy czasem po nich nic się nie przechadza. Marta