Jestem ciekawa czy ktoś używał tego środka przeciw przędziorkom. Czy wpływał negatywnie na storczyki i czy był skuteczny. Powątpiewam w jego skuteczność jako że jego działanie jest właściwie mechaniczne - skleja szkodnika. Trzeba więc trafić mgiełką w przędziorka. Tak to sobie wyobrażam. Jak to wpływa na powierzchnię liścia? Czy pokryte polisacharydem liście mogą asymilować? Użyłabym w zalecanym rozcieńczeniu : 250ml H2O + 1ml środka Agricolle. Marta
Używałam w zalecanym stężeniu na dendrobiach, gdzie żerowały przędziorki, nie zauważyłam żadnych efektów. Roślinom nie zaszkodziło, przędziorkom też nie Dodam, że stosowałam w dłuższych odstępach czasu niż zalecane na opakowaniu. Próbowałam też na cattleyach łudząc się, że może pomóc na wciornastki, ale nie taka jego rola, więc i tu ani nie pomógł, ani nie zaszkodził. Może pozytywny efekt będzie widoczny dopiero po 4-5 zabiegach, ja pryskałam każdą grupę roślin chyba tylko 2 razy pod rząd, na więcej zabrakło mi czasu i cierpliwości Pozdrawiam
Stosowałam, dawka zgodnie z zaleceniem producenta, roślinie nic się nie stało, przędziorkom również, mimo przepisowego oprysku. Roślina opryskana była od stóp do głów, podciśnieniowym spryskiwaczem. A, na mszyce na pelaśkach sąsiadki zadziałało...