logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Zakup roztoczy zwalczających wciornastki

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Zakup roztoczy zwalczających wciornastki

Nieprzeczytany post Autor: Ameliya Data » 24-04-2014, 12:39

Przymierzam się do zakupu roztoczy do walki z wciornastkami na moich cattleyach. Zapoznałam się z ofertą firmy Koppert. Pod lupę wzięłam Amblyseius swirskii występujący pod nazwą handlową Swirski-Mite Plus oraz dobroczynka wielożernego - Thripex Plus. Zastanawiam się, czy ktoś podobne roztocza przeciwko wciornastkom u siebie stosował i, jeśli tak, to z jakim skutkiem? Amblyseius swirskii dodatkowo wcina jaja mączlików i przędziorki :) Z opisu wnioskuję, że również lepiej znosi wysokie letnie temperatury, a i ze szklarenki z roślinami latem nie powinien uciec, bo nie ma skrzydeł ;) Czy ktoś ewentualnie chciałby przyłączyć się do zakupów roztoczy przeciwko wciornastkom, bo nawet najmniejsza ilość 20 saszetek to dla mnie co najmniej o 10 za dużo. Swirski-Mite Plus sprzedawany jest w opakowaniach 20 (80zł), 100 (180zł) i więcej saszetek, zaś dobroczynek wielożerny - Thripex Plus - po 500 saszetek (435zł), co raczej wyklucza jego zakup. Do cen należy doliczyć koszty wysyłki. Przesyłki z roztoczami postarałabym się wysłać tego samego dnia, w którym otrzymałabym paczkę, żeby jak najszybciej trafiły na parapet.

Pozdrawiam,
Ameliya
Fotografia użytkownika
Ameliya
Kreator

Z nami od: 20-02-2012, 13:30
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Zakup roztoczy zwalczających wciornastki

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 25-04-2014, 09:39

Czy Tarcznik Ultra jest mało skuteczny? Jest tańszy i nawet astmatycy mogą go stosować. Idealne były brykieciki Tarcznika ale komuś ,,przeszkadzały,,. Dawno temu stosowałam środki biologiczne przeciw przędziorkom, ostatni był Spical, ale w praktyce nie zdało to egzaminu, choć było droooogo. Trzeba pamiętać że wszystkie doniczki w danym pokoju muszą dostać po tabletce. Aby nie spalić korzeni trzeba zastosować połowę dawki. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 25-04-2014, 20:06

"Używałam" dobroczynka ale niestety niska wilgotność na mych parapetach unicestwiła go dość szybko, na tyle szybko, że nie zauważyłam strat po stronie przędziorka ;) . Teraz namaczam w provado i liczę na sukces
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ameliya Data » 05-05-2014, 20:45

Dziękuję za opinie. W takim razie na sezon letni, kiedy cattleye będą stały na zewnątrz, zastosuję Tarcznik Ultra. Do powrotu roślin jesienią do domu po środku chyba nie powinno być już śladu, mam nadzieję, że po szkodnikach również. Dodam, że do decyzji o zastosowaniu chemii przekonał mnie dorodny wełnowiec spacerujący po nowym sabotku...
Fotografia użytkownika
Ameliya
Kreator

Z nami od: 20-02-2012, 13:30
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: d.szlapa Data » 06-05-2014, 14:57

Gosia ma rację. Proszę poszukać w sieci jakie wymagania trzeba spełnić aby dobroczynek mógł przeżyć. Niestety jest on wrażliwy na niską wilgotność i warunkach parapetowych szybko zniknie. Pozostaje tylko chemia.
d.szlapa

Z nami od: 22-11-2013, 10:10
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj