Dyskusje - gatunki botaniczne i hybrydy określone - rozmowy

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Oncidium baueri, O. sphacelatum

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Oncidium baueri, O. sphacelatum

Nieprzeczytany post Autor: ajania Data » 19-05-2014, 12:03

Od roku posiadam w swojej przydomowej, niewielkiej altance dwa Oncidia - bauerii oraz sphacelatum. Rośliny mam od roku, u mnie wykształciły po jednej pseudobulwie, która zdążyła dojrzeć. Obecnie zaczynają wypuszczać nowe przyrosty, natomiast nie kwitły.
Opiszę pokrótce warunki uprawy roślin w tym pomieszczeniu. Temperatura tam najczęściej waha się w granicach 16 - 25 st (dzień/noc), w upały do 34 ale wtedy cieniuję i włączam wiatrak. Wilgotność powietrza oscyluje w granicach 70%. Dwa dość duże okna wychodzą na zachód (to w pobliżu tych okien stoją oncidia). Wspomniane rośliny są posadzone w grubej korze w plastikowych, czarnych doniczkach producenta, tak je zostawiłam bo jakoś nadmiernie z tych pojemników nie wychodziły.. Bardzo mało jest w sieci informacji na temat tych Oncidium. Poproszę o jakieś wskazówki co do uprawy,zależy mi na doprowadzeniu do kwitnienia, uwielbiam Oncidia i te dwa egzemplarze są dla mnie bardzo cenne. Dodam jeszcze, że w "zielone" przyrastają ładnie.
ajania

Z nami od: 11-02-2012, 20:19
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Oncidium baueri, O. sphacelatum

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 19-05-2014, 17:39

Może one są po prostu za młode na kwiaty? Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: ajania Data » 19-05-2014, 20:47

Marta pisze:Może one są po prostu za młode na kwiaty? Marta

Nie, nie są za młode, to już spore rośliny z pozostałościami po pędach, czyli, że już kwitły.
ajania

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 21-05-2014, 18:46

Nie mam wiedzy o uprawie tych gatunków, ale, że temat ciekawy, a kwiaty urokliwe wrócę do rozmów na GG o tym rodzaju storczyka. Nie znajdziesz tam recepty, ale opisy doświadczeń i uwagi z uprawy tej rośliny sporo. Może znajdziesz tam wskazówki, podpowiedzi, które pozwolą Ci na eksperymentowanie i osiągnięcie celu - kwitnienia.
Warto też sięgnąć do doświadczeń 'gigantów', chociaż bez przesady. ;)
Powodzenia. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: ajania Data » 21-05-2014, 21:20

Dziękuję za odnośniki do tematów, każda wskazówka cenna. Tym bardziej, jeśli wątek ukazuje sukcesy uprawowe i starania uwieńczone sukcesem. Przeczytałam z zainteresowaniem, na pewno jeszcze do informacji powrócę.
Dodam jeszcze, że też mogę się pochwalić małym sukcesem w uprawie hybrydki Oncidium (do której to powstania, z tego co wiem używane są gatunki wspomniane) - kwitnienie motylnika w listopadzie ubiegłego roku (pokażę w innym temacie). Próbuję też analogicznie zastosować niektóre warunki uprawy. Może małymi kroczkami dojdę do celu, jakim jest kwitnienie. Uwielbiam oncidia i na pewno podejmę starania o doprowadzenie do kwitnienia wspomnianych gatunków.
ajania

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Przemek Bożek Data » 21-05-2014, 22:27

Uprawiam to Oncidium od trzech lat w szklarni i co roku przyrasta w ogromne pseudobulwy i liście, a charakterystyczne szczotki korzeni zwieszają się pięknie z doniczki ale do tej pory nie udało mi się doprowadzić okazu do kwitnienia. Ma około 8 pseudobulw.
Ze wskazówek w uprawie mogę dodać, że ta roślina przepada wręcz za upałami w sezonie ciepłym (30 stopni Celsjusza i więcej - w szklarni u mnie temperatury latem dochodzą do ponad 40 stopni) i niespecjalnie lubi chłód zimą. Odpowiada jej również duża ilość światła. Ja nie mam jej niestety jak zapewnić odpowiedniego nasłonecznienia co jest najprawdopodobniej przyczyną braku kwiatów. Chłody zimą również są zbyt duże w szklarni.
Polecam trzymać w najcieplejszym miejscu i nie przechładzać zbyt mocno.
Pozdrawiam,
Przemek B

MÓJ E-MAIL: prz.bozek@gmail.com
Fotografia użytkownika
Przemek Bożek

Z nami od: 16-10-2011, 13:11
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: ajania Data » 22-05-2014, 08:42

To w sumie warunki u mnie powinny roślinom odpowiadać. W pomieszczeniu jest gorąco latem a zimą staram się zapewnić w miarę wysoką temp. również (choć do tych letnich dużo brakuje). Okna mam zachodnie, być może zbyt mała ilość swiatła w godzinach rannych powoduje kłopoty z kwitnieniem. Postanowiłam też systematyczniej nawozić ( w poprzednim sezonie robiłam to nieregularnie).
Dziękuję za wszystkie wskazówki i dzielenie się spostrzeżeniami.

Przemku, czy mógłbyś pokazać roślinę ? Które Oncidium masz, bauerii czy sphacelatum ?
ajania

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET