Omawianą Blc zamówiłem i kupiłem na ostatniej warszawskiej wystawie, miała 5 pbs i co najważniejsze w doskonałym stanie system korzeniowy. Jak zwykle przesadziłem do większej doniczki i w nowe podłoże. W niedługim czasie pojawiła się nowa pbs. Aktualnie mam na nowej pbs jeszcze zamknięte 2 pąki kwiatowe, ale jak się otworzą wrzucę fotkę. Naprawdę ta hybryda nie wymaga specjalnych zabiegów aby doprowadzić do kwitnienia. Oczywiscie miałem obawy, czy pojawią się pąki, ale się udało. U mnie temperatura w dzień 27-25 C, noc ok.20C, wilgotność względna powietrza 50-65%, nawożenie: miesznka Biohumus + Peters 30-10-10. W tych warunkach podlewanie mniej więcej 1 w tygodniu, obowiązkowo dziurki w ściance doniczki. Podłoże luźne, korzenie przy następnym podlewaniu powinny być białawe. Reasumując w ciągu niecałych 3 miesięcy wyrosła i dorosła nowa pbs, czyli jak sądzę to norma.
Dziękuję za ciekawe spostrzeżenia. Moja sadzonka to chyba jeszcze młoda roślina choć teraz rośnie jej nowa pseudobulwa jakby większa od pozostałych więc może już powinna dostać wstęp do pełnoletności
Piękna Teraz tylko muszę poczekać na swoją. Patrząc na pseudobulwy pokazane na Twoim zdjęciu to mojej już niewiele brakuje chyba, że zdjęcie trochę fałszuje ich wielkość. Czy mógłbyś opisać wielkość kwiatu i wielkość pseudobulw? Pachnie?
Storczyki coś w sobie mają, że ich uroda zaskakuje, ale katlejowate swym urokiem są zaskakująco zaskakujące . Jestem przekonany, że foto z rozwiniętym drugim kwiatem będzie jeszcze bardziej urokliwe. Gratuluję.