logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: problem z phal. tetraspis x mariae

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: problem z phal. tetraspis x mariae

Nieprzeczytany post Autor: agned Data » 03-07-2014, 11:02

Witam

Od kilku tyg. mam u siebie phal. tetraspis x mariae zakupioną wysyłkowo. Roślina ma na niektórych liściach przebarwienia takie jak na zdjęciach. Czym mogą być spowodowane? Roślinie musiałam wymienić podłoże i doniczkę, ale to chyba nie wywołało tych plam.
Storczyk stoi od ok 10 dni za oknem w półcieniu. Wystawiłam go na zewnątrz, aby chętniej zakwitł. Czy możliwe, że są to plamy z przechłodzenia?

Pozdrawiam Agnieszka
Załączniki
chora phal. tetraspis mariaeI.jpg
chora phal. tetraspis mariaeI.jpg (183.93 KiB) Przeglądane 1627 razy
chora phal. tetraspis mariaeII.JPG
chora phal. tetraspis mariaeII.JPG (146.99 KiB) Przeglądane 1627 razy
agned

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: problem z phal. tetraspis x mariae

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 03-07-2014, 12:36

Hipotezy: dla mnie to może być działanie słońca :?: - ale chyba raczej nie, albo niestety wirus. Polecam stronę http://www.icogo.org/images/Dr._Ching-A ... iruses.pdf. Nie sądzę, żeby to były zmiany wywołane np. stosowaniem innych nawozów. Radzę odseparować storczyka i absolutnie nie stosować tej samej wody do namaczania podłoża innych phalaenopsisów.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 04-07-2014, 06:28

Zgadzam się z Krzysztofem. Mam dwa podobne przypadki (tetraspis również)- oba kupione z tego samego źródła. Obydwie rośliny mam kilka lat- obie kwitły bez problemu tylko te przebarwienia na liściach sugerowały, że coś jest nie tak. Obydwie w tym samym momencie zaczęły marnieć (jednej chyba pomógł przędziorek) zrzucając liście jak przy grzybie. Obecnie są w fazie reanimacji, mają po trzy liście e tym jeden nowy. Odcięłam prawie wszystkie korzenie- nowe maja już po kilka cm. Jestem dobrej myśli. Ciekawostką jest to, że obydwie zrzucały liście z jednej strony . Nowe liście wyglądają ok i nie mają tych żółtych plam. Myślę, że dopóki nie popełnisz jakiegoś błędu- który innej roślinie by nie zaszkodził a u tej może uruchomić bombę z "opóźnionym zapłonem"- to wszystko będzie ok. Chuchaj, dmuchaj i nadawaj co dalej bo jestem ciekawa czy moja teoria jest słuszna
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agned Data » 04-07-2014, 12:01

gggoska pisze:Zgadzam się z Krzysztofem. Mam dwa podobne przypadki (tetraspis również)- oba kupione z tego samego źródła. Obydwie rośliny mam kilka lat- obie kwitły bez problemu tylko te przebarwienia na liściach sugerowały, że coś jest nie tak. Obydwie w tym samym momencie zaczęły marnieć (jednej chyba pomógł przędziorek) zrzucając liście jak przy grzybie. Obecnie są w fazie reanimacji, mają po trzy liście e tym jeden nowy. Odcięłam prawie wszystkie korzenie- nowe maja już po kilka cm. Jestem dobrej myśli. Ciekawostką jest to, że obydwie zrzucały liście z jednej strony . Nowe liście wyglądają ok i nie mają tych żółtych plam. Myślę, że dopóki nie popełnisz jakiegoś błędu- który innej roślinie by nie zaszkodził a u tej może uruchomić bombę z "opóźnionym zapłonem"- to wszystko będzie ok. Chuchaj, dmuchaj i nadawaj co dalej bo jestem ciekawa czy moja teoria jest słuszna

Pocieszyłaś mnie, że to raczej nie wirus. Mam małe mieszkanie, nie za bardzo mogę "podejrzaną" roślinę odizolować w inne widne miejsce. Liście z plamkami już obcięłam, zostały tylko 3 zdrowe. Mój korzenie ma w niezłej kondycji, chociaż są w większości blade, bo do mnie trafił posadzony w nieprzezroczystej, za dużej produkcyjnej doniczce. Był kupiony na storczykowo.pl
Porównywałam ze zdjęciami w necie liści opanowanych przez wirusy i te wyglądają inaczej - plamy są wyraźnie żółte i wnikające głąb tkanki liścia. Natomiast na chorych liściach mojego plamki są raczej w odcieniu bladozielonym i są widoczne tylko pod światło od strony blaszki liściowej. Przypuszczam, że te zmiany mogły wystąpić po nagłym schłodzeniu rośliny świeżo zakupionej. Zaraz po przesadzeniu wystawiłam ją za okno do osłoniętej skrzynki balkonowej, gdzie nocami temp. były chyba za niskie dla phal. poniżej 10 stC :? . Inne odmiany phal. o bardziej mięsistych grubszych liściach często wystawiałam nawet przy takich temp. i nie chorowały. Przez kilka dni sporo padało i wiało, liście trochę się zmoczyły i może stąd pojawił się problem. Dzisiaj zabrałam tetraspisa do mieszkania i będę obserwować go dalej.
agned

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 04-07-2014, 12:52

Pisze z telefonu i przepraszam za jakość. Zgadzam się z Krzysztofem, że to wirus - cała reszta bez zmian
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 04-07-2014, 13:05

NIE WOLNO WYSTAWIAĆ NA ZEWNĄTRZ PHALAENOPSISÓW (szczególnie botanicznych), w naszych warunkach klimatycznych. Co prawda obniżenie temperatury dzień/noc pomaga do inicjacji kwitnienia, ale to powinno być w przedziale temperatur 30/20C, a w naszych warunkach takich dni może być zaledwie kilka w ciagu roku.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agned Data » 04-07-2014, 15:23

Czytałam, że niektórzy wystawiają na krótko swoje phalaenopsis latem na zewnątrz i rośliny im nie chorują. Moja tetraspis ewidentnie dostała tych plam pod wpływem nagłego ochłodzenia. Przeglądałam inne strony nt. wirusów, jednak jestem zdania że w tym przypadku to zmiany fizjologiczne spowodowane nieodpowiednimi warunkami. Przemawia za tym fakt, że kupiłam ją kilka tyg. temu bez tych plam.
agned

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katpio Data » 09-07-2014, 09:22

Takie plamy mogą powstać po zmianie nawozu na inny i po zbyt dużej dawce nawozu.
Fotografia użytkownika
katpio

Z nami od: 04-02-2012, 19:36
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agned Data » 09-07-2014, 18:57

katpio pisze:Takie plamy mogą powstać po zmianie nawozu na inny i po zbyt dużej dawce nawozu.

Tak też stwierdziła pani ze sklepu storczykowo.pl ale wolałam się upewnić na tym forum.
A propos nawozu. Jaki powinnam zastosować w tej sytuacji? Może być substral do storczyków. Wszystkie z powodzeniem nawożę tym właśnie co 2 tyg. i żaden nie miał tego rodzaju przebarwień.
agned

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET