logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: POMOCY- nadłamana łodyga STORCZYKA

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: POMOCY- nadłamana łodyga STORCZYKA

Nieprzeczytany post Autor: xmarta826x Data » 11-07-2014, 18:29

Witam!

Pewnie już ten wątek był gdzieś tutaj ale szczerze mówiąc nie mam zbytnio czasu szukać. Wiec przepraszam za spamowanie.

Mój problem wygląda następująco. Jeden ze storczyków wypuścił łodygę (ok 5 cm) . Dziś chcąc łodygę przyczepić "motylkiem" do patyczka nadłamałam łodygę;/ Czy ktoś mi doradzi co mogę z tym zrobić??? Łodyga jest nadłamana. Zaraz po nadłamaniu łodyga wypuściła soki po czym postanowiłaml ekko naprostować i pozostawić "w nie naruszonym stanie" czy taka łodyga ma szanse ze się zrośnie?? bądź są jakieś metody ratunkowe. Pomocy!!
xmarta826x

Z nami od: 11-06-2014, 17:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: POMOCY- nadłamana łodyga STORCZYKA

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 12-07-2014, 09:32

No tak, jedni nie mają czasu poszukać, a drudzy nie mają czasu odpowiadać :lol:
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 13-07-2014, 12:06

Ostatnie badania wybitnych naukowców amerykańskich dowodzą, że łodyga phalaenopsis nadal nie ma kości, więc nie ma tam co się zrastać...
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Pakos Data » 14-07-2014, 01:53

titus1 pisze:Ostatnie badania wybitnych naukowców amerykańskich dowodzą, że łodyga phalaenopsis nadal nie ma kości, więc nie ma tam co się zrastać...

Wybacz ale nie zgodzę się z tobą ;) w przyrodzie jest jakoś tak dziwnie że większość roślin po uszkodzeniu mechanicznym, czyli np. nadłamaniu jest w stanie zakleić ranę. W takie miejsce roślina wysyła hormony odpowiedzialne zasklepienie i naprawienie uszkodzenia, jedyny warunek to nie może być całkowicie oderwana.
Na chwilę obecną mam tak oklejoną poisencję bo przy odginaniu szczytowych odrostów pękła, i liczę na to że się zagoi.

xmarta826x nie chcę ci mówić że na 100% bo o storczykach dopiero się uczę ale jeśli jest delikatne nadłamanie to zostaw tak jak jest, mozesz nawet okleić lub usztywnić jak kończynę po złamaniu " dwie wykałaczki i plaster".

Powodzenia i daj zdjęcie jeśli się uda
Pakos

Z nami od: 11-07-2014, 21:51
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: xmarta826x Data » 27-07-2014, 11:01

Po nadłamaniu łodygi i szukając tu jakiegoś rozwiązania, którego nie uzyskałam, postanowiłam podzielić sie z wami dobrą wiadomością ;-).

Nadłamaną łodygę naprostowałam i okleiłam plastrem, łodyga wypuszczała soki a na dzień dzisiejszy łodyga się skleiła i rośnie dalej. ( jedynie zosał niewieli ślad) co widać na poniższych zdjęciach
DSC_0049.JPG
Zdjęcie po zrośnięciu łodygi ( dla lepszego zdjęcia plaster został ściągnięty)
DSC_0051.JPG
xmarta826x

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agned Data » 27-07-2014, 14:19

Ten przykład pokazuje do czego storczyki są zdolne. Niedawno miałam podobny przypadek z phalaenopsisem kupionym wysyłkowo. Przyszedł w paczce z nadłamanym pędem. Uznałam, że ta końcówka jest spisana na straty, więc ją obcięłam. Teraz wiem, że mogłabym spróbować ją skleić.
agned

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: xmarta826x Data » 27-07-2014, 21:21

Zastanawiałam się czy także jej nie odciąć gdyż ledwo się trzymała. Szukalam pomocy na forum i postanowiłam zaryzykować i sprawdzić jaka będzie reakcja storczyka. Po 2 tygodniach lodyge się sklepila w i rośnie dalej.Czasami warto zaryzykować, podjąć wyzwanie:-) jak widać mi się udało :-)
xmarta826x

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Setusko Data » 28-07-2014, 09:55

Gratuluję, że się udało. Mój nie miał tyle szczęścia, kiedy naderwał mu się kwitnący pęd. Zakleiłam plastrem i niestety zaczął schnąć od złamania w dół. Więc odkleiłam i po prostu odcięłam. Za to kiedy przesadzałam inny i przypadkiem uszkodziłam młode korzenie, wszystko się zrosło i teraz nie ma już po tym śladu, a nie robiłam z nimi nic ;)
Setusko

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 28-07-2014, 19:09

Tak to się może darzyć z młodym,wydłużającym się pędem, w pobliżu stożka wzrostu. Funkcjonują tam komórki, coś w rodzaju komórek macierzystych. Inaczej ma się rzecz ze starym, dojrzałym pędem. Tam proces dzielenia się komórek jest zakończony, pęd nie przyrasta i nie grubieje, zrastanie więc nie następuje. Jeszcze inaczej jest z roślinami drzewiastymi. Gałąź, czy nawet pień można złamać i jeżeli pozostanie nie uszkodzony choćby niewielki przesmyk kory, drzewo odbuduje uszkodzoną tkankę. A to dlatego, że pomiędzy korą a drewnem znajduje się tkanka twórcza. To cudowne miejsce, gdzie namnażają się komórki.

Tak niejako przy okazji, to chciałem prosić Titusa żeby zapytał tych swoich wybitnych naukowców amerykańskich, :? jak nazwiemy proces który następuje po przeszczepie np. nerki, czy też jakiegoś innego organu.? No bo przecież to nie kość, ale i nie rana, gdzie po skaleczeniu zachodzi proces nazywany gojeniem?
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Syll Data » 29-07-2014, 09:03

Właśnie został poruszony problem z którym sam sobie nie mogę dać rady ani nigdzie wyczytać.Tym problemem dla mnie jest w jakiej fazie wzrostu pędu kwiatowego przymocowujemy ów pęd do podpórki czyli kijka który ma podtrzymywać kwiaty by nie rozrastały się po parapetach.
Syll

Z nami od: 29-06-2014, 08:54
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj