Phalaenopsis którego uratowałem przed śmiercią w śmieciach (pisałem o tym wcześniej) i wylądował u mnie po jakimś czasie wypuścił pęd kwiatowy a teraz nareszcie zakwitł małym kwiatem wielkości około 5 cm w kolorze delikatnie żółtym.Teraz nie wiem czy nie miał siły jeszcze na duże kwiaty czy pochodzi ze storczyków typu multiflora cy coś jeszcze innego.Proszę o pomoc w określeniu jakiego typu storczyka uratowałem.Dodaję zdjęcia.
Załączniki
Pojedynczy kwiat który pierwszy pokazał się w swojej krasie
Sympatyczna hybryda pahalaenopsis. Po liściach nie widać aby storczyk był niedożywiony , prawdopodobnie już jest taka uroda kwiatów. Sukces jest, to najważniejsze
Krzysztof Gozdek pisze:Sympatyczna hybryda pahalaenopsis. Po liściach nie widać aby storczyk był niedożywiony , prawdopodobnie już jest taka uroda kwiatów. Sukces jest, to najważniejsze
Chciałam zapytać jak można po liściach ocenić,że kwiat jest nie dożywiony. Z tej wypowiedzi wynikało,że autor po wyglądzie liści jest w stanie ocenić czy roślina jest nie dożywiona-chcę wiedzieć jak to rozpoznać.
Niedożywienie u storczyków występuje rzadko, a zwykle objawia się tym u phahalenopsiów, że nowo rosnący liść jest znacząco mniejszych od tych starszych.