logo forum

Cataseta i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: ŚPIOCHY - dziwne zachowania. 2014r.

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
Zobacz zasady obowiązujące w dziale Cataseta.
Wysyłanie wiadomości jest równoznaczne z akceptacja tych zasad.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: ŚPIOCHY - dziwne zachowania. 2014r.

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 13-12-2013, 21:01

Przygotowywałem się do opisania moich 'zmagań' ;) z Cygnodesem D.W. i po wypowiedzi Agnieszki zdecydowałem się dłużej nie czekać.
Po nieudanej ubiegłorocznej uprawie - roślina była okazała, ale nie zakwitła :( , zimowanie odbywało się w bardzo trudnych warunkach : sucho, ciemno i zimno ( bywało 10*C). Cygnodes przetrwał i w połowie marca gdy na dworze panowała zima storczyk ruszył.
kliknięcie powiększa zdjęcia
Sp1.jpg

Pierwszą czynnością była 'obróbka' korzeni i posadzenie budzącego się śpiocha w nowym podłożu.

Sp2.jpg

Stosowałem się do wszystkich zaleceń zawartych w tym wątku po za temperaturą, była na poziomie D/N 20-24 / 17-18 *C. Nie doświetlałem i nie zamykałem w akwariach. Rozwój rośliny cieszył oko i napawał nadzieją na długo oczekiwane kwitnienie (lewa fotka z końca kwietnia, a prawa 19.08 br.)

Sp3.jpg

Zapowiadało się dobrze a wyszło jak zawsze :( - brak kwitnienia, a na dodatek storczyk zamiast udania sie na spoczynek rozpoczął wegetację inicjując nowy przyrost :o .

Sp4.jpg

Lewa fotka z 15.listopada, a prawa z 12. grudnia.
Widać, że przyrost 'przyrasta' . Temperatura D/N 20-22/ 17-18 *C ( wyższej nie dam rady zapewnić) podlewanie i nawożenie oszczędne, wilgotność w granicach 50-60%
Czytam że czasem śpiochy zachowują się 'nieprzepisowo' i czyżby mamy tu taki przykład - nie jest nudno oj nie. Tylko co robić, podtrzymywać wegetację, czy też 'na siłę' zacząć suszyć tj. wymusić spoczynek. :?:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Tytuł: Re:ŚPIOCHY - dziwne zachowania. 2014r.

Nieprzeczytany post Autor: Przemek Bożek Data » 13-12-2013, 22:48

Ryszardzie, a może on uznał, że do prawidłowego spoczynku przyda mu się jeszcze jeden przyrost? ;)

U mnie natomiast drugi sezon z rzędu Catasetum ochraceum o tej porze roku kontynuuje wzrost w najlepsze. Rok temu również nie zrzuciło liści, aż do wczesnej wiosny, zaraz przed ruszeniem nowego przyrostu.
Kwitło latem, po kwitnieniu zaczął się przyrost porządniej ukorzeniać i nabrał "mas" (zaczął pęcznieć), a teraz korzenie nadal rosną, a roślina tyje ;) Z tymi śpiochami to chyba nigdy nic nie wiadomo :P
Pozdrawiam,
Przemek B

MÓJ E-MAIL: prz.bozek@gmail.com
Fotografia użytkownika
Przemek Bożek

Z nami od: 16-10-2011, 13:11
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 14-12-2013, 08:30

Ryszardzie, jeżeli wystartuje nowa pbs to nie ma mowy o jakimkolwiek zasuszaniu :!: Z tego co piszesz, a co wynika z moich doświadczeń to musi być wyższa temperatura do wytworzenia łodygi kwiatowej, tak 25-28C. Wilgotność na tym poziomie jest ok.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 04-01-2014, 18:18

Minął prawie m-c od ostatniego doniesienia o dziwacznym zachowaniu mego Cycnodesa D.W.
Parametry uprawy podobne do opisanych wcześniej, zwiększyłem nawożenie. Niewiele. :?

CC11.jpg

Przyrost rośnie w podobnym tempie jak ten na wiosnę, a jakie korzenie mu wyrosły i wzrosły w podłoże. :o Ale, ale . . . roślina mateczna zaczyna zdradzać objawy zmęczenia :( . Zaczynam obserwować żółknięcie liści, a nawet jej łusek na psb, jednocześnie z otworów jakie są w łupinie orzecha kokosowego w którym roślina rośnie, wychynęły zdrowiutkie korzenie. :ugeek:
Cóż pozostało, czekać i zobaczyć do czego to dojdzie. :?:

Agnieszka__ pisze:Ryszardzie ;-) to radość i to radość ;-)

Obyś miała racje Agnieszko, czy Ty też się nadal radujesz. :?:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 04-01-2014, 18:42

Ryszard410 pisze: roślina mateczna zaczyna zdradzać objawy zmęczenia :( . Zaczynam obserwować żółknięcie liści

Ryszard, bo ona chciała iść spać, ale miała widać za mokro i teraz biedna nie wie sama co ma robić. Teraz nie masz już wyboru, musisz podlewać. No widzisz co narobiłeś. :mrgreen:
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka__ Data » 05-01-2014, 13:08

Agnieszka__ pisze:Ryszardzie ;-) to radość i to radość ;-)Obyś miała racje Agnieszko, czy Ty też się nadal radujesz. :?:

Tak :D bo czekam na kwiat Cycnoches chlorochilon, jeden tylko, ale chyba widzę drugi pęd :mrgreen:
Cycnoches peruvianum uporządkowałam, tzn odcięłam dwie stare psb (z resztą nie bardzo miałam inne wyjście). Nowy przyrost rośnie sobie w najlepsze, widać korzenie. Też biedak chyba zmęczony, bo dwa stare liście opadły. Ja nie wiem :mrgreen:
Ale Ty, Ryszardzie, masz takie ładne zielone psb, ja mam plamy paskudne :oops:
Porobię niedługo zdjęcia.
Fotografia użytkownika
Agnieszka__

Z nami od: 19-01-2011, 14:33
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 25-01-2014, 21:38

:lol: Pierwsze zbudziło się Catasetum maculatum. Wczoraj zrzuciło ostatniego liścia, a dzisiaj zobaczyłam początek nowej psb. WIOSNA. PANIE SIERZANCIE :D Marta
Załączniki
SAM_2658-002.JPG
Z lewej strony widoczna resztka łodygi kwiatowej i taż, najmłodsza psb, tworzy następną.
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 30-01-2014, 18:09

Agnieszka__ pisze:Ale Ty, Ryszardzie, masz takie ładne zielone psb, ja mam plamy paskudne :oops:

I cóż z tego Agnieszko, psb są śliczne ;), ale śliczniejszy jest bez porównania ten Twój pojedynczy Cycnoches ventricosum, który miał być 'chlorochilonem'
Marta pisze: WIOSNA. PANIE SIERZANCIE :D

No nie wiem, chociaż z mapy pogody widać, że na Dolnym Śląsku jakby jest dużo cieplej. U mnie zima trzyma jak Chińczyki z 'Wesela" - "mocno"
co nie przeszkadza wzrostowi nowego przyrostu :lol: na psb, która odmówiła snu. Liście uschły, poodpadały, pozostał tylko jeden.

Cyg1.jpg
Cyg1.jpg (48.7 KiB) Przeglądane 6306 razy

Co z tego będzie, nie wiem. Wiem tylko, że dbam jak o siebie. ;) :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 31-01-2014, 20:45

We Wrocławiu było dzisiaj w cieniu, w południe było +5*C. Oby powodzi nie było! U Ciebie piękna zima i takiż przyrost. Następne mi tworzą psb: Cycnoches chlorochillum i C. peruvianum. Młode, niedojrzałe ,,śpiochy,, jeszcze się nie zbudziły. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 01-02-2014, 17:58

U mnie prawie wszystkie śpiochy się obudziły ze snu, czyli wiosna powinna przyjść trochę wcześniej ;) . Przy okazji w ofercie firm storczykowych pojawiły się nowe śpiochy, zarówno gatunki, jak i hybrydy. Co prawda większość to młodzież, ale lepszy rydz niż nic . . . ;)
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: goccha Data » 19-02-2014, 07:56

Jestem od niedawna miłośniczką śpiochów i stąd moje zaskoczenie.
Czy to możliwe? dwie radości jednocześnie?
Załączniki
DSC02856.JPG
CLOWESETUM JUMBO POLAR
DSC02856.JPG (29.31 KiB) Przeglądane 6079 razy
DSC02857.JPG
DSC02857.JPG (29.2 KiB) Przeglądane 6079 razy
Pozdrawiam
Gosia
goccha

Z nami od: 30-11-2010, 20:20
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 19-02-2014, 09:41

Możliwe, teraz trzeba zastosować nawożenie wysokoazotowe, ciepło i będą rosły "w oczach" ;)
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 17-06-2014, 21:12

Pytanko do gocchy: jaki jest ciąg dalszy tego Clowesetum Jumbo Polar? Czy starsza, mateczna psb wykarmiła dwie nowe? Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: goccha Data » 17-06-2014, 21:29

Marta pisze:Pytanko do gocchy: jaki jest ciąg dalszy tego Clowesetum Jumbo Polar? Czy starsza, mateczna psb wykarmiła dwie nowe? Marta

Nie.
Jedna psb w pewnym momencie przestała rosnąć, ale jest.
Druga wytworzyła spory pióropusz.
Jak Marto z FDC ? bo ja dalej się stesuję i czycham na te małe czarne latające paskudztwa.
:lol:
Pozdrawiam
Gosia
goccha

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 18-06-2014, 08:03

A co to za małe ,,czarne paskudztwa,,? Jeśli chodzi o kwiaty, to napewno zakwitnie. Jeśli masz na myśli wciornastki, to wystarczy 0,5 pałeczki ,,Tarcznika ultra,, firmy Substral i po kłopocie. Po miesiącu daj drugą połowę. Pałeczki trzeba wcisnąć przy ściance doniczki. Nad pałeczką wbij zapałkę i podlewaj w tym miejscu. Lepsze były stare brykiety (z fosforem) ale Unia zakazała. Tylko że oni mają dobrze rozwiniętą ochronę biologiczną, która jest u nas b. droga i zostaliśmy na lodzie. Zakwitnie, zakwitnie. Czekaj cierpliwie. Ja to nazywam ,,zobojętniałą cierpliwością,,. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 07-08-2014, 07:02

Mój Cycnoches peruvianum robi jakieś sztuki...Rośnie marnie- obudził się jak inne śpiochy a jakoś tak powoli mu idzie to rośnięcie, ma plamy u podstawy nowej pseudobulwy no i teraz coś wypuszcza ze starej pseudobulwy- czyżby kolejną? Bo chyba nie pęd. Trzymam go w akwarium gdzie ma wysoką wilgotność i temperaturę- może lepiej by mu było na parapecie? Dobry aparat padł ale coś widać
Załączniki
P8070196.JPG
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 07-08-2014, 07:20

Radzę wyjąć z podłoża i objerzeć korzenie. Jeżeli w podłożu jest również sphagnum i zbyt długo utrzymywane jest wilgotne podłoże, to może to spowodować zatrzymanie ich wzrostu. Raczej nie zgniją, ale robią się nienaturalnie brązowawe. Zalecam również wypalenie na dole otworów, zwiekszy to przepływ powietrza.
Akwarium raczej nie, znacznie lepiej rosną przy dużym ruchu powietrza, wysoka wilgotność nie jest tak bardzo istotna.
Na starszej pbs tworzy się nowa pbs ;)
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 07-08-2014, 07:25

W podłożu nie ma mchu bo sama go sadziłam, położyłam trochę na wierzchu "żeby mu było lepiej" jak tak marnie rósł. Zdejmę to z wierzchu, wypalę dziury i wystawię na parapet- grzebać w doniczce w tej sytuacji?
gggoska

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 07-08-2014, 07:35

Nic się nie stanie jak wyjmiesz z doniczki i z powrotem wsadzisz storczyka. Ważne również jest aby doniczka nie była za duża w stosunku do wielkości rośliny. Ja moje maluchy zakupione w tym roku mam w mini doniczkach o średnicy 5 cm.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 07-08-2014, 09:04

Przekonałeś mnie :D , przesadziłam do mniejszej doniczki, zdjęłam mech i postawiłam na parapecie obok kumpli śpiochów- niech patrzy i się uczy... Korzenie są ok chociaż tylko 4
gggoska

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: goccha Data » 09-08-2014, 14:34

Marta pisze:Pytanko do gocchy: jaki jest ciąg dalszy tego Clowesetum Jumbo Polar? Czy starsza, mateczna psb wykarmiła dwie nowe? Marta

Dalszy ciąg dziwaczenia mojego CLOWESETUM JUMBO POLAR - ten sam egzemplarz.
Wypuscił dwie nowe pseudobulwy, poszedł w liście i wyglada jakby była wiosna - pysznie zielony, ani widu jakiegokolwiek zasychania liści jak u innych śpiochów.
Załączniki
DSC03160.jpg
DSC03160.jpg (34.22 KiB) Przeglądane 5813 razy
DSC03161.JPG
DSC03161.JPG (29.8 KiB) Przeglądane 5813 razy
DSC03162.JPG
DSC03162.JPG (34.41 KiB) Przeglądane 5813 razy
DSC03163.jpg
DSC03163.jpg (34.36 KiB) Przeglądane 5813 razy
Pozdrawiam
Gosia
goccha

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 09-08-2014, 15:19

Jak ma bardzo dobre warunki bytowe to idzie na całość i się na maxa rozmnaża :D
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 09-08-2014, 17:58

Jak zrozumiałam ze zdjęcia wytworzył 3 nowe psb, dwie na najmłodszej i jedną na starej? Aaaaale będzie hurtownia! Jak zakwitną to będzie przedni widok. Nie chce spać, to nie. Zasilaj, podlewaj i ciesz się. Niektóre prawie nie zrzucają liści, a już z krzyżówkami, to już w ogóle nic nie wiadomo. Ciekawe czy do Bożego Narodzenia zakwitną. U mnie pomór wciornastkowy. Dopiero teraz jakby były silniejsze ale widok jest smętny. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: goccha Data » 09-08-2014, 19:42

Marta pisze:Jak zrozumiałam ze zdjęcia wytworzył 3 nowe psb, dwie na najmłodszej i jedną na starej?

Tak. W sumie w tym roku wyprodukował 4 pseudobulwy.
:P
Pozdrawiam
Gosia
goccha

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •