Witam wszystkich, chciałam się przywitać i trochę opowiedzieć o moich storczykach. Wszystko zaczeło się w lutym tego roku, kupiłam pierwszego phalaenopsisa hybrydę i zakochałam sie w tych kwiatach, obecnie posiadam około dziesięciu roślinek, stoją na wschodnim oknie, podlewam przez namaczanie z dodatkiem biohumusu.
dziękuję za bardzo miłe komentarze co do tego powiększania kolekcji to robi się ciasno na moim parapecie, a teraz chciałam wam przedstawić mój kolejny nabytek, tym razem to jest mała Vanda, mam ją od paru dni i nie wiem jak się opiekować taką mała roślinką.
Taka mała vanda potrzebuje ciepła, wysokiej wilgotności i oczywiście światło. Najlepiej ustawić ten kieliszek z vandą w jakimś akwarium lub dużym słoiku z zalanym keramzytem na dnie i ustawić w ciepłym i widnym miejscu. Podlewanie wodą demineralizowaną bądź deszczową, nalać troszeczkę do kieliszka i zanurzyć korzenie, ale nie dotykać gołymi rękami. Korzenie vandy są bardzo wrażliwe na zasolenie, a na naszych dłoniach jest dużo soli powodujących zamieranie korzeni. Najlepiej zakładać rękawiczki lub patyczkiem delikatnie kierować korzenie do wody. Moczyć korzenie latem dwa razy w tygodniu do 8h, zimą dwa razy w tygodniu po 3-4h. Co czwarte podlewanie dodać 1/4 dawki nawozu do storczyków, polecam Florowit.
witaj. kupuje taki biohumus ktory zawiera odchody dzdzownic kalifornijskich, bez zwiazków mnineralnych,niektórzy producenci je dodaja, musi być prawdziwy biohumus, jest w takiej butelce z takim panem w kapeluszu na etykiecie, wlewam zalecana dawke do wiadra, do wody i wkladam storczyki, tak robie co kazde podlewanie, nie szkodzi to storczykom.
myśle że teraz możesz już pomału dawać dawke tego nawozu, pobudzi rośliny do wypuszczania korzeni i liści a później do kwitnienia. Ja dawałam cały czas ale w miesiącach od listopada do stycznia troche zmniejszyłam dawke, teraz od lutego zaczełam nawozić cała dawka, już pomalutku roślinki czują wiosne
Cześć wszystkim, troszke sie pozmieniało u mnie ze storczykami od tamtego czasu,wiele przybyło, sa zwykłe takie hybrydowe jak i też botaniczne,zrobiłam dla moich storczyków takie prowizoryczne orchidarium z akwarium, jest im w nim dobrze bo widze że rosną szybko, wypuszczają nowe liście i korzenie.
Załączniki
phalaenopsis miniatura,kwiaty mają takie przebarwienia, liście w kropki, pieknie pachną kwiaty cytrynowo