logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Coleogyne cristata - gnicie bulw

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Coleogyne cristata - gnicie bulw

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 07-10-2014, 10:35

Witam,

Wiosną tego roku zostałem posiadaczem tej sympatycznej rośliny. Z lektury opisu wynika, że celogyne lubi przebywać na dworze podczas okresu wzrostu. Żeby zakwitnąć wymaga wyraźnego przechłodzenia, a więc do tej pory była na dworze. Tegoroczne lato wyraźnie jej służyło, ponieważ roślina powiększyła swoją objętość prawie o 100%. W tej chwili wygląda jak masa stłoczonych, pękatych zielonych kul. Ostatnio roślina nie była już podlewana, dostwała wodę, tyle ile sięgnął ją deszcz, ponieważ rośnie pod zadaszeniem.
W ostatnią niedzielę zauważyłem, że na niektórych bulwach pojawiły się uszkodzenia. Wyglądało to jak uszkodzenia mechaniczne. Jedna rana spaskudziła się, ponieważ całkowicie zbrązowiała, pod naciskiem pojawił się brzydki wyciek. Inna bulwa, która była dociśnięta do krawędzi doniczki, zgniła całkowicie.
Wyciąłem chore miejsca, zamalowałem świeże rany Topsinem. Dostęp do ran był mocno utrudniony ze względu na mało miejsca, na dodatek cała roślina była ciężka, żeby utrzymać ją w jednej ręce. Dodatkowo dookoła było pełno nowych przyrostów, które pokazały się w ostatnim miesiącu. Co ciekawe, bulwa coleogyne cristata jest w całości wypełniona gęstą, przeźroczystą "cieczą" o przyjemnym ogórkowym zapachu.
Wczoraj sprawdzałem roślinę, i te głębokie i rozległe rany po cięciu są nadal mokre.

Czy ktoś miał podobne problemy z tą dość wytrzymałą rośliną?
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Coleogyne cristata - gnicie bulw

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 07-10-2014, 11:56

Z C. cristata takich problemów nie doświadczyłem, ale zdarzyła mi się kiedyś bakteryjna infekcja hybrydy oncidium. Bulwy gniły w całości, jedna po drugiej, dość szybko. Ostatecznie roślinę reanimowałem, bo wycinanie zmian po kawałku niewiele dawało. Zdezynfekowałem to, co wyglądało na ewidentnie zdrowe. Zmieniłem podłoże. Jednym słowem standardowe procedury. Poskutkowało.
Pozdrawiam, Karol
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •