Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Vanda Robert's Delight 'Black'

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Vanda Robert's Delight 'Black'

Nieprzeczytany post Autor: Ameliya Data » 11-10-2014, 16:55

Otwiera pąki tytułowa vanda. Jest u mnie około roku, to jej pierwsze kwitnienie w ogóle. W ciągu roku u mnie wypuszczała głównie liście i korzenie. Rośnie na parapecie okna południowego, latem cieniowanego przez balkon. Od jesieni do wiosny wygrzewa się w słoneczku przy szybie, na ile pogoda pozwala. Uprawiana w szklanym wazonie. Latem podlewana co 3 dni, zimą trochę rzadziej. Generalnie korzenie dobrze wysychają przed kolejnym podlaniem. Nawożona raczej nieregularnie, jak mi się przypomni.
Załączniki
vandardb1.jpg
vandardb2.jpg
vandardb3.jpg
Fotografia użytkownika
Ameliya
Kreator

Z nami od: 20-02-2012, 13:30
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Vanda Robert's Delight 'Black'

Nieprzeczytany post Autor: Mariusz3357 Data » 14-10-2014, 10:42

Piękna Vanda !
Gratuluje kwitnienia i wytrwałości bo czasami potrafią potrzymać w niepewności. ;)
Mariusz3357

Z nami od: 15-03-2013, 20:19
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ameliya Data » 14-10-2014, 11:38

Dziękuję, cieszę się, że się podoba :) Dla niej nie trzeba było dużo wytrwałości, bo zakwitła dość szybko ;) Ale jest taka jedna, co mnie jeszcze ćwiczy ;)
Co ciekawe, do indukcji kwitnienia wcale nie potrzebowała wygrzewania się w słoneczku. Dopiero po pojawieniu się pędu powędrowała na miejsce, gdzie słoneczko na nią świeci.
Tak to teraz wygląda, wszystkie kwiaty otwarte, choć niektóre jeszcze rosną :) W sumie jest ich sześć, myślę, że nie najgorzej jak na pierwsze kwitnienie. Zanudzę trochę zdjęciami, bo kwiaty bardzo mi się podobają, zwłaszcza ich kolor :)
vandardb4.jpg
vandardb5.jpg
vandardb6.jpg
vandardb7.jpg
Fotografia użytkownika
Ameliya
Kreator

Z nami od: 20-02-2012, 13:30
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: shelti Data » 14-10-2014, 15:10

Śliczna vanda. Chętnie obejrzę wszystkie zdjęcia. Na pewno nikogo nie zanudzisz zdjęciami.
shelti

Z nami od: 30-04-2014, 16:09
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET