Obserwuję, że w tym 2013 r. kwitnienie jest słabsze. Nowa psb jest większa od ubiegłorocznej ale przez dwa miesiące nie było mnie w domu, storczyki były podlewane ale przędziorki miały wolność i z niej skorzystały. Gdy wróciłam i zaczęłam je ścierać watka była aż pomarańczowa na początku. To chyba jest powodem że z trzech pąków utrzymały się tylko dwa.
Tegoroczne ( 2013r.) kwitnienie to dwa kwiaty pokazane wyżej i teraz, jesienne 4 kwiaty. W 2012 roku było 3+1 kwiatów. Już na następny dzień po rozkwitnięciu wydziela cudowny, silny zapach.
Piękne kwiaty, bardzo duże, gratuluję i życzę kolejnych kwitnień Ciężko go doprowadzić do kwitnienia? Tymczasem czekam, co pokażą w tym sezonie moje śpiochy
Tegoroczne kwitnienie. Pachnie w całym mieszkaniu! To jest drugie kwitnienie w tym roku Cycnoches chlorochillum. Psb była odsadzona w ubiegłym roku. Roślina mateczna jeszcze nie zakwitła bo wytworzyła tegoroczną psb zbyt wysoko i chyba ma utrudniony dopływ wody ale liście są jędrne więc nie przesądzam sprawy.